2021. július 16., péntek

Emily Rudd | "Fear Street Part Two: 1978" (2021)

Az R. L. Stine könyvsorozata alapján készült tinihorror-trilógia második részében a Nightwing-tábori mészárlásnak lehetünk szem- és fültanúi, ami az első részhez hasonlóan az 1666-os történésekből eredezteti vissza a balszerencséjét. Amikor a múlt szellemei megjelennek a tábortűz mellett, a Sunnyvale-i és Shadyside-os táborozók közötti versengés gyorsan abbamarad, s együtt próbálják meg túlélni a túlélhetetlent.
Az amerikai Emily Rudd nem rendelkezik sok színészi kredittel a legnagyobb filmes portálon, legismertebb feltűnése a "Dynasty" (2017-) című szappanopera epizódszerepében volt 2020-ban. A fiatal színésznő Cindy Berman-t alakítja a "Fear Street" folytatásában. 
Cindy táborvezetőként van jelen a történetben; rendszerető és felelősségteljes, s próbálja jó úton tartani testvérét, Ziggy-t (Sadie Sink). Éppenséggel gondolhatnánk, hogy ő a 'jó kislány' mintaképe, aki nem szívesen mocskolja be a kezét, de Cindy ennél sokkal öntudatosabb. A lány tökéletességre való törekvése ugyanis színjáték, tudja, érzi, hogy a Shadyside-os átok igaz, de hadakozik ellene, s mindent elkövet, hogy ez rá és családjára ne legyen hatással. Cindy pillanatokra elhiszi, hogy kiszabadulhat a kelepcéből, de Sarah Fier áthúzza a számításait. 
Rudd-on nem csak a főszerep súlya lóg, de a film nagy részét ingerszegény helyszínen, egy  barlangrendszerben bolyongva tölti kolléganőjével, Ryan Simpkins amerikai színésznővel, ahol nem éri őket sok behatás. Rudd és Simpkins egymásra támaszkodva kitűnően veszik az akadályt, s meghódítják a filmvásznat. 
Emily Rudd a számára fontos személyt megmenteni vágyó karakterként parancsol megálljt a gonosznak, de közben domináns és eltökélt nőként, magáért, a saját jövőéjért is küzd. Habár nem presztízs-horrorban mutatkozik meg, így szereplése alul értékelt marad, Rudd csakúgy megérdemli a dicséretet, mint az utóbbi évek horror királynői: Jennifer Lawrence ("Mother!" - 2017); Toni Collette ("Hereditary" - 2018) vagy Emily Blunt ("A Quiet Place" - 2018).  
Nagyon ritka, hogy egy filmsorozat második része klasszisokkal jobban sikerüljön, mint az első, de a "Fear Street Part Two: 1978" mindenképpen rácáfol a kételkedőkre: jobb karaktereket, izgalmasabb történetet és észszerűbb megoldásokat kínál tele lélekkel és komplexitással. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése