2023. február 2., csütörtök

Colin Farrell | "The Banshees of Inisherin" (2022)

A történet az ír polgárháború végén játszódik és két egykori barát vérre menő civódását mutatja be. Miután Colm (Brendan Gleeson) minden indoklás nélkül eltaszítja hűséges cimboráját, Pádraic-ot (Farrell), a kikosarazott férfi megfogadja, hogy addig bosszantja barátját, amíg ki nem deríti, hogy az idősebb férfi miért nem barátkozik vele többé. 
Az Oscar-jelölt Colin Farrell sok filmben nyújtott emlékezetes alakítást (pl: "In Bruges" - 2008 vagy "The Killing of a Sacred Deer" - 2017), de Pádraic szerepében saját gyökereihez nyúl vissza, ami olyan energiával és valódi öntudattal ruházza fel az alkotásban, amit ritkán látunk tőle. Pádraic letisztult jelleme nem csak illik hozzá, de részévé válik, s egy gyönyörű alakításban jut érvényre. Farrell kendőzetlen egyszerűséggel, ám megrendíthetetlen igazságérzettel birkózik meg a feladattal. 
A filmben ellentétpárok jelennek meg (a két testvér, a gondolkodó és a hedonista barát vágyai közötti különbség, a békés, unalmas vidék és a frontvonal), ami lehetőséget ad a rendezőnek, hogy többféle értelmezést mutasson be az élet értelméről.  
"A sziget szellemei" kiindulópontja és kivitelezése egy másik rendező kezében talán bugyutának tűnne, de az Oscar-díjas Martin McDonagh ("In Bruges" - 2008; "Seven Psychopaths" - 2012; "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" - 2017) remekművet farag a hétköznapi túlzásokkal telített alkotásból, s mindezt úgy éri el, hogy közben megragadja az emberi lélek mélységét, a létezés misztikumát. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése