2020. szeptember 25., péntek

Fred Astaire & Jennifer Jones | "The Towering Inferno" (1974)

A zseniális látványvilággal elkészített 1974-es film egy katasztrofális eseményt mutat be, ami egy San Francisco-i felhőkarcoló átadási ünnepsége közben teremt parázsló helyzetet az illusztris vendégsereg számára. A költségvetés csökkentése végett az épületet nem a tervezés szerint kivitelezték, így a pokoli torony gyorsan szedi áldozatait és többek sorsa pecsételődik meg a tűzvész tombolásával. 

Harlee Claiborne (Astaire) egy részvényekkel trükköző szélhámos, aki a megnyitó ünnepségen egy idősebb hölgyre (Jones) próbálja rátukmálni hamis részvényeit. Miután bekövetkezik a baj, Claiborne végig a bálteremben marad, s nem részese a fő cselekménynek. 
Fred Astaire élete első és utolsó Oscar jelölését kapta a filmben nyújtott alakításáért, ami meggyőződésem szerint inkább szólt karrierjének, mint tényleges színészi teljesítményének. Amint említettem, a színész alig szerepel a filmben és akkor sem csinál sok mindent, amikor éppen igen. Az ilyen sikerfilmek esetében nem meglepő, hogy az Akadémia elismer egy vagy több színészt a szereplőgárdából, de számomra meghökkentő, hogy pont Astaire jó útra térő hantás figuráját emelték ki a sok színészisten közül. Az is bizarr, hogy a színész ingerszegény cameo alakításáért a Golden Globe-díjat és a BAFTA-díjat is elnyerte. Ez a jelölés William Holden-t vagy Steve McQueen-t illette volna meg, akik mindketten sokkal emlékezetesebbek voltak a történetben. ★☆☆☆☆

Lisolette Mueller (Jones) is az átadási ünnepség vendégei között van - őt akarja behálózni Fred Astaire karaktere. Az elegáns megjelenésű és higgadt nő gyorsan átlát a szitán, de a férfival való évődését félbe szakítják a tűzvész eseményei. Lisolette-nek már az elején sikerül bejutnia egy működő liftbe, azonban ahelyett, hogy kimenekülne a lángoló épületből, a nő egy családon segít, ezzel megmentve az életüket.
Az Oscar-díjas Jennifer Jones biztosítja a film legjobb női alakítását, s a többi női szereplővel ellentétben alakítása nem a kétségbeesés eljátszásából áll, hanem jutnak neki hősies pillanatok és némi akció is a katasztrófafilmben. A film talán leggyengébb pontja a forgatókönyv, így Lisolette-ről is annyit tudunk meg, mint a többi szereplőről, azaz majdnem semmit. Viszont Jones így is kitűnik a legendás nevek közül és talán ő hozzá kapcsolódik a filmtörténelem egyik legértelmetlenebb és legkegyetlenebb filmes halála is, amikor egy robbanás következtében félbeszakad a liftes mentőakció, s Lisolette elveszítve egyensúlyát a halálába zuhan. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése