2020. szeptember 28., hétfő

Joe Keery | "Spree" (2020)

Kurt Kunkle (Keery) a közösségi média világában éli mindennapjait. A fiú követőkre vágyik és arra, hogy csatornájával és videóival maradandó élményt okozzon közönségének. Miután ezt a minőségi tartalmat az általánosabb videókkal nem sikerül elérnie, Kurt taxisofőrnek álcázva magát kedvtelésből idegeneket kezd el gyilkolni és élőben közvetíti a gyilkosságokat. Persze a legtöbben azt hiszik, hogy nem valóságos dolgot látnak, így nem is veszik komolyan a riasztó eseményeket. A zsíros-hajú, hibbant fiatal ámokfutásának végül egy komikus/influenszer (Sasheer Zamata) vet véget, miután saját receptjével eteti meg a srácot. 
A szürreális képzeletvilággal megálmodott "Spree" sajnálatos módon karikatúrákat, bosszantó és logikátlan helyzeteket, valamint kiszámítható végkimenetelt rejt magában. Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk a mai fiatalokról és a közösségi háló "kultúrájáról", ebben a filmben nem a valóságot, hanem a valóság egy kiforgatott verzióját láthatjuk. Szimplán nem hihető, hogy sok száz követőből egynek sem jutott eszébe hívni a rendőrséget, s hogy mindegyikük életképtelen Z-generációs agymosott, aki arra sem képes, hogy felmérje a veszélyhelyzetet. Az sem realisztikus, hogy senkinek sem tűnik fel városszerte a sok holttest, nem folyik nyomozás az ügyben, nem indulnak az illetékesek a tettes után. Bármelyik áldozat telefonja elég információt adna a rendőrségnek, hogy elkapják az elkövetőt. 
Joe Keery, akit legtöbben a "Stranger Things" (2016-) című sorozatból ismernek, nem éppen a legideálisabb filmben kapta élete első főszerepét, hisz Kurt tipikus antikarakter, nem lehet komolyan venni, a megcélzott szociopata mániákus töltet egyáltalán nem érződik a szkriptben. Keery mindenképpen a film legjobb alkotórésze, már ha van ilyen, de még túl tapasztalatlan, hogy klasszisokat tudjon emelni egy rosszul megírt karakteren és egy frusztrálóan buta filmen. Pontom nevelői célzattal adatik, de szerintem egy független kisfilm mellékszerepe talán jobban állna a színésznek. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése