2020. október 1., csütörtök

Gombaszögi Ella | "Kísértetek vonata" (1933)

A "The Ghost Train" (1931) magyar remake-je egy utasokból álló csoport estéjét meséli el egy kis angol vasútállomás várótermében, miután lekésik essexi csatlakozásukat. A fura elképzelés szerint való angol karakterek érkezésük után szereznek tudomást a kísértetek vonatáról és a vonatszerencsétlenségről, ami évtizedekkel korábban történt az állomás közelében. Az hírlik, hogy a balesetben elhunytak szellemei minden éjjel a vasútállomáson kísértenek, s balszerencse éri azokat, akik megpillantják az eltévedt lelkeket. Lázár Lajos filmrendező utolsó filmje az ijesztgetést eszköznek használja, hogy ez által göngyölítse fel a háttérben húzódó bűnügyet. Ez aligha működik, hisz nincs kidolgozva a film ezen része, de az 1933-as bűnügyi thriller kétségkívül meg tudja teremteni az ötlethez illő hangulatot, amit elsősorban a szereplőgárdának köszönhet. 
Gombaszögi Ella élete során számos színházban (pl: Budapesti Operettszínház, Vígszínház, Pesti Magyar Színház) játszott különbözőféle darabokban, de első filmes szerepe a "Kísértetek vonata" című filmben volt. Törzs Jenő és Rökk Marika mellett neki jut a legnagyobb szerep, még úgy is, hogy csak a film első negyven percében van kiemelt része az alkotásban. Gombaszögi Mrs. Pamela Burns-t alakítja, egy merev vénlányt, aki egy rahedli bőrönddel és egy papagájjal utazik. Igaz, hogy a nő úti céljára nem derül fény, de így is ráérez a szemlélő arra, hogy milyen is ez a Mrs. Burns. Ő az a típusú hölgy, aki bár fenn hordja az orrát, lelke mélyén bizonytalan és sebezhető. Amikor kiderül, hogy kísértet járta helyen fognak éjszakázni, ő a legfélősebb, többször visszakérdez társaitól, hogy hisznek-e a szellemekben. Ella ezekben a jelenetekben is nagyszerű, de ennél még maradandóbb pillanatai vannak, amikor Teddy (Törzs Jenő) leitatja és a nő részegen dülöngél a váróteremben. Milyen kár, hogy ezzel nagyjából véget is ér a szerepe. 
Sem a karakter, sem a film nem nagy durranás, de Gombaszögi Ella mégis kihasználja azokat a másodperceket, amikor a bugyuta cselekmény rá összepontosít - talán Mrs. Burns az egyetlen olyan figura a sztoriban, aki a film után sem halványul el, s megmarad az emlékezetekben. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése