2020. október 4., vasárnap

Kathy Bates | "About Schmidt" (2002)

Warren Schmidt (Jack Nicholson), a Woodman biztosító cég egykori igazgató-helyettese, nehezen viseli a nyugdíjazás utáni heteket. A levert időszak még gondterhesebb lesz számára, miután megrendítő gyorsasággal elveszti feleségét. A film az özvegy férfi boldogulását mutatja be. 
Az Oscar-díjas Kathy Bates Warren Schmidt nászasszonyát alakítja, aki a férfivel ellentétben örül gyermekeik boldogságának és támogatja a frigyet. Roberta extrovertált személyiség: ami a szívén, az a száján - a legintimebb és legbensőségesebb gondolatait is megosztja másokkal. Warren nehezen viseli a nő őszinteségét, ami szöges ellentétben áll a férfi megjátszott, álszerény modorával. Roberta gondoskodó, anyáskodó pillanatai mellett láthatjuk ex-férjével (Howard Hesseman) való kisebb csörtéit, ami hosszú évtizedes kiábrázolása a kapcsolatuknak. Ezt azért említem meg, mert Kathy Bates pár perces játékidővel is képes illusztrálni egy ilyen kapcsolatot, ami nagyon ritka. Arról nem is beszélve, hogy a kivételes színésznő a film humorforrása is - egy-egy perverzebb megszólalásával jókedvre deríti a nézőt, ami nélkülözhetetlen adalék egy végeredményben letargikus hangulatú film esetében.
Szó, szót követ, Kathy Bates bátor és bevállalós alakítása uralja az "About Schmidt" harmadik harmadát, ezzel gördülékenyen lenyomva Jack Nicholson játékát, ám a színésznő nem csak abban a harmadik harmadban, de mindent mérlegelve, az egész alkotásra értve is többet ad a nézőnek, mint Nicholson főszerepben. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése