2024. április 6., szombat

Cynthia Nixon | "Sex and the City" (2008)

Miranda Hobbes (Nixon) dolgozó nő, édesanya, a négyes new yorki baráti társaság leginkább földön járó tagja, aki meglehet nem élvez olyan privilégiumokat, mint a többiek. Azt a női archetípust jeleníti meg, aki az élet labirintusában az újabb és újabb felbukkanó problémákat kerülgetve nem veszi észre, hogy férjétől elhidegült és házassága megromlott. Amikor Miranda férje, Steve (David Eigenberg) bevallja, hogy megcsalta a nőt, Miranda összeomlik és magába borul: nem tudja, hogyan tovább; vajon létezik megbocsájtás, vagy újra kell építenie az életét a semmiből?  
A kétszeres Emmy-díjas, kétszeres Tony-díjas és Grammy-díjas Cynthia Nixon karolja fel a drámai vonalat a vígjátékban, amely nem csak férjével való konfliktusában, de Carrie-hez (Sarah Jessica Parker) füződő viszonyában is megjelenik. Nixonnal rokonszenvez a szemlélő, talán, mert tényleg ő testesíti meg a leghétköznapibb szereplőt a történetben; van valami szomorú és éleszerű abban, amikor valakit annyira lefoglalnak a hétköznapok viszontagságai, hogy emberi kapcsolatai sérülnek. Nixon egyébként az a szerteágazó tehetséggel megáldott talentum, aki minden színházi ("Rabbit Hole" - 2006; "Wit" - 2012; "The Little Foxes" - 2017, filmes ("James White" - 2015; "A Quiet Passion" - 2016) és sorozatos ("Warm Springs" - 2005; "Law & Order: Special Victims Unit" - 1999-; "Ratched" - 2020-; "The Gilded Age" - 2022-) zsánerben kifogástalan teljesítményt nyújt, így nem csoda, hogy filmes kolléganői - sokszor felejthető - játékát is túlragyogja a filmben.
Az első "Sex and the City" mozifilm nem Carrie és Big túllihegett perpatvara vagy a strasszokkal kirakott, pompázatos ruhaköltemények (minimum egy Oscar-jelölés kijárt volna a kosztümökért felelős Oscar-jelölt -és kétszeres Emmy-díjas Patricia Field-nek) , de nem is New York városa miatt érdekfeszítő, hanem azért, mert a sorozat befejezése után is képes megpendíteni azokat az érzelmeket és meghitt baráti pillanatokat, amiért először beleszerettünk a négy New York-i "szingli" történetébe. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése