2024. április 20., szombat

Angelina Jolie | "Changeling" (2008)

Az 1920-as évek Los Angelesében járunk. Christine Collins (Jolie) egyedül neveli kilencéves fiát, Walter-t (Gattlin Griffith). Anya és fia rendezett körülmények között élnek, a nő szupervízorként dolgozik egy telefonközpontban és mindent elkövet annak érdekében, hogy egyedülálló édesanyaként helyt álljon a napi feladatokban és a gyermeknevelésben. Amikor Walter egy nap eltűnik, míg a nő munkában van, Christine azonnal felkeresi a helyi rendőrséget, remélve, hogy segítséget nyújtanak a gyermek megtalálásában. A los angelesi rendőrkapitányság azonban nem segítőkészséggel, hanem vádaskodással reagál a megkeresésre, s korrupt módszerekkel próbálja aláásni Christine tekintélyét. Meghurcolják és őrültnek titulálják, ennek dacára Christine nem adja fel, semmitől nem retten vissza. Összes erejét arra összpontosítja, hogy fiát épségben meglelje. A film igaz történeten alapul.
Az Oscar-díjas Angelina Jolie a modern kor egyik legismertebb hollywoodi színésznője; minden címlapon ott virít a fényképe: legyen szó színészi munkásságáról, családjáról vagy jótékonysági tevékenységéről. Ezért is érdekes választás Christine Collins szerepének eljátszására, hisz legtöbben nem ilyen és ehhez hasonló korszakos dráma főszerepére képzelnék el a színésznőt.
Persze egy rátermett filmszínésznő mindenre képes, mindamellett egy híres és népszerű művész esetében kétszer olyan nehéz eladni az adott szerepet, mivelhogy mindenkiben élénken él egy nyilvános imázs róla. Jolie nem ijed meg kilépni a felszínes akciófilmek világából vagy hátrahagyni azt a szexszepilt, amit valamennyi alkotásban elvárnak tőle; célja, hogy úgy mutassa be a fiát megszállottan kereső édesanyát, ahogy az méltó az események tragikus kifejletéhez mérten. Jolie az eredeti, létező személy lélektérképe alapján mozog a színen, mérhetetlen reménységgel a szívében. Jól láthatóan azonosulni tud a karakterrel, végtére ő is édesanya, annál pedig kevesebb szomorú szituáció van az életben, amikor egy szülő saját gyermeke épségért aggódik. Több jelenetben személyes érzelmei is elviszik a színésznőt, ugyanakkor pont ez a pallérozatlan, már-már állati őserő kell ahhoz, hogy hiteles legyen a színen, hisz melyik édesanya tudja visszafogni magát, mikor gyermekével kapcsolatban próbálják meghazudtolni őt. 
Az “Elcserélt életek” módfelett lehangoló alkotás. A főszereplő véget nem érő bizakodása ellenére a valóságban megtörtént eset iszonytató végkimenetele végig ott kísért a film képkockáin; nincs hollywoodi glamúr, nyomasztó háttérzene kíséri Collins pokoljárását, a fel-feltűnő reményszikrát követő szívttépő csalódásait.
A négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood nem csak ezt az alkotást jegyzi a 2008-as évben; ugyancsak ő rendezte és szerepelt a “Gran Torino” című drámában, amely hasonlóan az említett év legjobbjai közé tartozik. Eastwood tehát rácáfol azokra az előítéletekre, miszerint egy bizonyos kor felett ellustul a kreatív elme és nem képes újat mutatni; elsőrangú rendezői hozzáértés szükséges ahhoz, hogy valaki két ennyire különböző filmet kimagaslóan alkosson meg. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése