2020. október 25., vasárnap

Anjelica Huston & Mai Zetterling | "The Witches" (1990)

Luke (Jasen Fisher) szülei meghalnak egy autóbalesetben, s a fiú szeretett nagymamája (Mai Zetterling) gyámsága alá kerül. Csakhogy Helga nem átlagos nagymama, ő gyermekgyilkos boszorkányokról mesél unokájának, akik sokan vannak és céljuk, hogy minden gyerekkel leszámoljanak a világban. A baleset után Helga és Luke Londonba költöznek, ám az idős nőnél cukorbetegséget diagnosztizálnak, ezért az orvos azt javasolja, hogy töltsék a nyarat a tenger mellett. Így nagymama és unokája egy tengerparti hotelben szállnak meg a szünidőre, ám ők sem számítanak arra, hogy ez a bizonyos hotel ad helyszínt a londoni boszorkányok éves gyűlésének. Luke egy felfedezőútja során a hotelben találkozik a bestiákkal, közülük a főboszorkánnyal (Anjelica Huston), aki egérré változtatja őt. Luke-nak sikerül elmenekülnie a boszorkányok elől és nagymamája segítségével minden erejével és ötletével azon van, hogy megfékezze a banyák ártatlan gyermekek ellen kiötölt tervét.

Az Oscar-díjas Anjelica Huston játssza a film fő gonoszát, a boszorkányok vezetőjét, aki egy saját maga által készített varázsitallal szeretné likvidálni a londoni gyermekeket. Bár nagyon meggyőző kiállással ecseteli társainak, hogy mikképpen tudják majd elérni a céljukat, tervének első fázisát sem tudja megvalósítani, mert Luke és Helga átjárnak az eszén és elpusztítják a boszorkányszektát. 
Amikor éppen nem finom ruhákban kelleti magát, Huston félelmetes ábrázatot ölt a filmben, ilyenkor a legviccesebb, hiába egy maszkot látunk csak, érezzük a a díva-szerű lény indulatát és izgatottságát. Nyilvánvalóan ebben ennyi van, ez egy kibontatlan mellékszerep, amiből nem lehet ennél többet kihozni. Azt sajnálom, hogy a két ősi ellenség (Eva és Helga) nem szerepelnek több közös jelenetben a filmben, Huston reakciói az idős nő jelenlétére különösen szórakoztatóak. ★★★★☆

Mai Zetterling svéd színésznő minden szempontból a film érzelmi szálát képviseli. Helgának nem csak gyermeke elvesztésével, illetve a gyámság új szerepével kell megküzdenie, de egy új betegséggel is, ráadásul ősellensége egérré változtatja az unokáját. Helga teljesen unokájára hagyatkozik a boszorkányok elleni harcban, de végig segítő, támogató szellemmel áll mellette.
Bár Huston karaktere vált ikonikussá a nézők számára, úgy gondolom, hogy Zetterling lényegesen mélyrehatóbb alakítást nyújt a filmben, hisz sokkal elérhetőbb karaktert játszik, akinek tudunk sanyarú múltjáról, és jelenének kihívásairól. Huston főboszorkánya ezzel szemben, mint egy titokzatos alak jelenik meg a történetben, s ugyanilyen ködös a kilépője is, azaz nem tudunk meg róla többet a film végére sem. Szóval igen, kimerem jelenteni, hogy az egyébként kreatív és hangulatos film legjobb alakítását szerintem Mai Zetterling szolgáltatja. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése