2020. október 16., péntek

Daniel Day-Lewis | "The Age of Innocence" (1993)

A romantikus hangvételű, de aligha szentimentális Scorsese-filmben a főszereplőkön kívül számos ismert színész feltűnik (Miriam Margolyes, Geraldine Chaplin, Richard E. Grant, Robert Sean Leonard, Jonathan Pryce vagy June Squibb), s válik részesévé Newland Archer (Day-Lewis) és Ellen Olenska (Pfeiffer) beteljesületlen románcának, amely mögött évtizedes vágyódás, küzdelem és fájdalom húzódik.
A háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis sok díjat nyert élete során, de ezért a filmért érthetetlen módon mellőzte az Amerikai Filmakadémia. Mindez különös számomra, mert most először éreztem a színésztől egy szabadabb, emberibb alakítást, amivel én magam is tudtam azonosulni. Day-Lewis ugyanis hajlamos a technikai bravúr mögé bújtatni a karaktereit, így sokszor hideg, távolságtartó érzetet kelt a nézőben. Ebben a kosztümös drámában azonban nyoma sincs erőltetettségnek vagy zavaró teátrálisságnak, s a brit-ír színész engedte kolléganőinek (Michelle Pfeiffer és Winona Ryder), hogy magukkal rántsák a szerelmi háromszögbe.
A szereplők mellett a film csodálatos produkciós elemekkel, kosztümökkel és kiegészítőkkel kápráztatja el a szemlélőt, Scorsese pedig bizonyítja, hogy a filmes műfajok kaméleonja, s egy ilyen műfajban is tud színvonalas munkát rendezni. ★★★★☆

1 megjegyzés: