2021. július 8., csütörtök

Kiana Madeira | "Fear Street Part 1: 1994" (2021)

A "Fear Street" trilógia első része 1994-ben játszódik Shadyside városában, ami Sunnyvale-től nem messze található. A két város között ellentét húzódik: előbbiben folyamatos tragédiák és gyilkosságok történnek, utóbbiban mindenki nyugodtan, biztonságban éli az életét. A történet nagy része a vészjósló Shadyside-ban zajlik és egy csapat középiskolás időfutását mutatja be a több évszázados átokkal, ami a gyilkosságokért felelős. 
Deena Johnson (Madeira) átlagos tinédzser, akit talán jobban húz az ág, mint kortársait. Idősebb nővérként ő pesztrálja testvérét, takarít fel alkoholista apja után, ráadásul szerelmével: Sammel (Olivia Scott Welch) sincs jóban, aki Sunnyvale-be költözött, hogy feledje kettejük románcát. 
Deena ebben a lélekállapotban kerül bele a véres összecsapás eseményeibe, de már az első intenzív jelenetben elengedi a haragot - tudja, csak úgy élheti túl a harcot, ha összedolgozik társaival és megbocsájt ex-barátnőjének. 
A kanadai Kiana Madeira jó néhány sorozatban játszott már ("Trinkets" - 2019-2020; "Sacred Lies" - 2018; "Really Me" - 2011-2013), de nem túlzok, ha azt írom, talán a "Fear Street" lehet számára az a lépcsőfok, ami közelebb viszi az ismertséghez.
Tény és való, hogy hibát nem vét a színésznő, de a mellette megjelenő mellékszereplők vagy érdekesebbek nála (Julia Rehwald; Fred Hechinger) vagy színészileg csapják le jobban azt a bizonyos labdát (Olivia Scott Welch). Madeira mint a szerelméért a poklot megjárni kész fiatal van jelen, ez jól áll neki, de a néző más jellemvonást is vár a főhőstől.
A stílusos és nagyszerű zenei ízléssel megkomponált tinihorror első része nem tökéletes, lehetne több kreativitás benne, de sokszor okosabb a történetvezetés, mint a műfaj nagyjainál, s igazán csak a film utolsó húsz percében tapasztalható elhamarkodott, közhelyes kreatív döntés. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése