2024. május 14., kedd

Will Smith | "Seven Pounds" (2008)

Egy frontális autóbaleset következtében “Ben” Thomas (Smith) felszámolja addigi életvitelét és a megbánás útjára lép. A férfi felelősnek gondolja magát a történtek miatt, ezáltal elhatározza, hogy megváltoztatja hét ember életét, akiről már mindenki lemondott. Adóellenőrnek adja ki magát, hogy ezzel egyengesse és segítse azokat, akik arra érdemesek. Szívbeteg, látássérült, csontvelő-betegségben szenvedő egyéneket szemel ki magának és utolsó leheletéig azon van, hogy - igaz drasztikus módon - jobbá tegye az életüket. Egyikükkel, a szívelégtelenséggel küszködő Emily Posa-val (Rosario Dawson) intimebb viszonyba is kerül, ami egyszerre összezavarja az érzéseit és teszi tudatosabbá tervének végrehajtásában. 
Az Oscar-díjas Will Smith számomra mindig azt a karizmatikus, ösztönös magabiztossággal rendelkező és szórakoztatni tudó filmes jelenlétet képviseli filmjeiben, aki stílusos és újszerű perspektívát kínál a begyöpösödött léleknek; inkább gondolok rá így, mint komoly filmszínészre. A “Hét élet” című alkotásban azonban aligha tetten érhető a veterán színész meggyőző filmes részvétele. A 2022-es Oscar-díjátadón megesett pofozkodás miatt jelenleg megosztó Smith leginkább sodródik az árral, beleolvad a dráma kesze-kusza történetvezetésébe, s azonkívül, hogy világos a néző számára, hogy a színész karaktere valami elől menekül és valahová tart, majd a film befejező szegmenségig nem derül fény a karakter motivációjára, ami felettébb zavaró.
A “Seven Pounds” roppantul középszerű film (még ha ezt a szélesebb közönség nem is látja be: a filmet a legtöbb platformon pozitívan értékelik a nézők), hiányzik belőle a spiritusz, cselekménye szürke és követhetetlen. Az olasz rendező, Gabriele Muccino a “The Pursuit of Happyness” című 2006-os filmben sokkal jobban együtt tudott működni főhősével (Smith Oscar-jelölést kapott a munkájáért), akkor többet sikerült kihoznia belőle. A csalódást keltő mégis az, hogy nagyfokú drámai koncepció az utolsó fél órán kívül csúnyán eltaccsol a megvalósítás talaján. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése