2024. május 22., szerda

Felicity Huffman | "Phoebe in Wonderland" (2008)

A Tourette-szindrómával és rögeszmés-kényszeres rendellenességgel küzdő Phoebe (A tízéves Elle Fanning felnőtteket megszégyenítő tolmácsolásában) nagyon nehezen illeszkedik be kortársai közé és önhibáján kívül sokszor bajba kerül az iskolában. Sem az iskola, sem pedig szülei nem tudják, hogy kezeljék a kislányt, aki egy alternatív világba, "csodaországba" (csakúgy mint Alice) menekül, távol az ijesztő és összezavaró világ zúgásától.
Az Oscar-jelölt Felicity Huffman Phoebe édesanyját, Hillary Lichten-t alakítja a történetben, aki férjéhez hasonlóan íróként tevékenykedik. A nő írói válságban szenved, férje viszont sikereket él ér a publikálás terén, ami kimondatlanul feszültséget szül közöttük. Nem meglepő, hogy a nőnek nincs ideje az írásra: ő vezeti a háztartást, gondoskodik a gyerekekről, és vállalja magára a Phoebe-vel járó stresszt.
Valami oknál fogva a stylistok idétlen parókát adtak Huffman-ra, amitől nem lehet látni a szemét és ami végig kínossá teszi a megjelenését. Ennek dacára a veterán színésznő át tudja adni a tehetetlen édesanya érzéseit, aki nem csak saját karrierjének hanyatlása miatt verejtékezik, de kislánya boldogulásáért is aggódik. Huffman "I am mad…" ("Mérges vagyok…") monológja kifejezetten emlékezetes pillanata a coming-of-age drámának.
A "Phoebe in Wonderland" a speciális figyelmet igénylő gyermekekre irányítja az attenciót: bemutatja azt a nyilvános oktatási rendszert, amely nem képes arra, hogy különleges éberséggel kövesse a hátrányos helyzetű diákok mindennapjait. Emellett elénk tárja azon családok mindennapjait, amelyekben a szülők az ilyen nehézségekkel birkózó gyermekek nevelését próbálják megoldani karrier, munka mellett. A nosztalgia szintén érvényesül a drámában; a film képkockáin tetten érhető, hogy nem is olyan régen egy gyermek nem az okostelefonok bűvöletében vagy a virtuális térben, hanem a szabadban és játékai körében töltötte a gyermekkorát. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése