2021. január 8., péntek

Jessica Chastain | "Molly's Game" (2017)

Molly Bloom (Jessica Chastain) egykori amerikai válogatott freestyle síelő egy síbaleset következtében feladni kényszerül sportolói karrierjét, s az új helyzet egy teljesen másik világba repíti őt, ami eleinte sikerrel és csillogással kecsegtet, később  azonban szenvedélybetegséggel, magánnyal és veszéllyel fertőz. Miután Molly megismerkedik a házi pókerjátszmák világával, gyorsan kitanulja a dolog csínját-bínját, olyannyira, hogy saját bizniszt indít, ahol filmsztárok, híres sportolók és befolyásos üzletemberek teszik tiszteletüket és bőségesen meghálálják a nő vendégszeretetét. Ennek okán Molly illegális ügyletekbe keveredik, amely miatt az FBI látókörébe kerül és magyarázkodnia kell az underground pókerjátszmákról. Aaron Sorkin debütáló rendezése igaz történet alapján készült. 
A kétszeres Oscar-jelölt Jessica Chastain a realisztikus határokat súrolja azzal, hogy a húszas éveiben járó Molly-t is ő alakítja a filmben, mégis azt kell írnom, hogy a színésznő alakítása az egyik legeffektívebb, legérdekesebb, legszexibb színészi megmozdulás, amit az elmúlt időszakban láttam. Nincsenek a filmben nagy színészi jelenetek, de a karakterizáció annyira erős és Chastain olyan babonázó jelenléttel bír, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni. Molly Bloom temperamentuma és ragaszkodása a sikerhez jól áll a színésznőnek, aki szebbnél szebb ruhákban utasítja rendre a kiéhezett férfiakat, s játssza el a hostess szerepét a pókermeccseken. Habár Chastain küllemre is megfogó, leginkább a karakter észjárásába, stílusába, sikerorientáltságába szeret bele a néző. Ez az energia viszi előre a filmet, ettől marad végig érdekes a történet. 
Az Oscar-díjas Aaron Sorkin élete eddigi legjobb forgatókönyvét írta meg ehhez a sztorihoz, de ami még ennél is nagyobb teljesítmény tőle, hogy újra eszébe juttatta sokaknak, hogy 2011-ben miért alélt el a legtöbb filmrajongó Jessica Chastain hollywoodi áttörésétől. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése