2020. december 26., szombat

Kristen Stewart | "Happiest Season" (2020)

Az év egyik legszerethetőbb karácsonyi vígjáték-drámájában Harper (Mackenzie Davis) meghívja a családjához karácsonyozni szerelmét Abby-t (Kristen Stewart), ám a bökkenő az, hogy Harper még nem mondta el szeretteinek, hogy meleg, így a két nőnek a következő napokban titkolózniuk kell, hogy megóvják a família jó hírét, főleg mivel Harper édesapjának (Victor Garber) feltett szándéka, hogy polgármester-választáson induljon. 
A César-díjas Kristen Stewart-ot legtöbben a "Twilight" filmekből (2008-2012) ismerik, s teszik ezt rosszul, mert az ígéretes fiatal színésznőnek jobb és változatosabb filmográfiája van ("Panic Room" - 2002; "Into the Wild" - 2007; "Camp X-Ray" - 2014; "Clouds of Sils Maria" - 2014; "Still Alice" - 2014; "Personal Shopper" - 2016), mint Jennifer Lawrencenek vagy Emma Stone-nak, Brie Larsonról nem is beszélve. Ez mellett olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Woody Allen, David Fincher, Ang Lee vagy Olivier Assayas. Szóval egy a szakmájában nagyon méltatott, minőségi filmeket magáénak tudó tehetségről van szó, aki Abby szerepében ismét új oldalát mutatja meg.
Abby nyíltan vállalja másságát, így amikor Harper bevallja neki, hogy családja még nem tudja, hogy meleg, a fiatal nő egy pillanatra elcsügged, s bár végül belemegy a hazudozásba, ő sem számít rá, hogy mennyire meg fogják viselni az események. Harper családja eleinte kedvesen fogadja Abby-t, de amikor feltűnik Harper múltjából egy-két ex-partner, Abby észreveszi, hogy kedvese másképp viselkedik, mint általában, s felteszi magának a kérdést, hogy vajon ismeri-e egyáltalán a szerelmét.
Kristen Stewart érzékeny és finom alakításával könnyen azonosul a néző, még ha csak annyit is tudunk meg a múltjáról, hogy elveszítette a szüleit, akik amúgy elfogadóak voltak a másságával kapcsolatosan. Stewart karaktere érzelmi hullámvasúton megy keresztül a filmben, amit a színésznő emberi, de nem túlzó reakcióival tesz életszerűvé. A film Harper vívódásán és Abby erre adott reakcióján keresztül mutatja be a 'coming-outok' lehetséges variánsait, ezáltal ítélkezés-mentes üzenetet kölcsönözve a filmnek.
Számomra mindenképpen az volt a kérdés, hogy Harper vagy esetleg az Aubrey Plaza által játszott Riley (Harper exe, akivel Abby bizalmas viszonyba kerül) illik-e inkább a lányhoz. Végül a film cselekményének alakulása meggyőzött arról, hogy az Abby-Harper páros működőképes, s kapcsolatuknak van közös jövője. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése