2021. január 4., hétfő

Kate Winslet | "Ammonite" (2020)

A film az 1840-es évek Angliájában játszódik és két nő szerelmi kalandjáról szól, akik rossz korban szeretnek egymásba, olyan időben, amikor még nem kész a világ egy ilyen kapcsolatra. Az "Ammonite" fiktív története ezért is kerüli a melodramatikus kliséket, amelyek eltúloznák, irreálissá tennék a helyzetet. A történet a nők közötti kapcsolatot nyers, bonyolult gordiuszi csomóként mutatja be: két különböző lélek, akik csak az egymás iránti vonzalomban találják meg a közös hangot.
Kate Winslet valós történelmi személyt alakít - Mary Anning fosszíliagyűjtő kutatásaival hozzájárult az őskori életről kialakított mai gondolkodáshoz. Az Oscar-díjas színésznő nagyon jól eltalálja a karakter introvertáltságát és ezerféle arckifejezéssel közvetíti a zárkózott és melankolikus nő érzéseit. A magányos és  munka-orientált Mary bár nem szeret kimozdulni a komfortzónájából, elfogadja és viszonozza a férjezett Charlotte Murchison (Saoirse Ronan) közeledését, s bár kettejük kapcsolata bizonytalan módon végződik a filmben, a néző végig érdeklődve figyeli Winslet és Ronan évődését a színen. 
A két színésznő közötti kémia sajnos nincs mindig meg, hisz Ronan gyereknek néz ki Winslet mellett, így csak pillanatokra születik meg az intimitás. Winslet annyira elszippantja a teret a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan elől, hogy utóbbi teljesen feledhető alakítást nyújt. 
A stílusos film gyönyörködtető fényképezése (Stéphane Fontaine), káprázatos kosztümei (Michael O'Connor) és a kiváló karakterszínészek (Fiona Shaw, Gemma Jones, James McArdle és Alec Secăreanu), akik egy-egy jelenetben tűnnek fel a filmvásznon, különleges élménnyé teszik az "Ammonite" című drámát, de igazán Kate Winslet meghökkentően bátor alakítása az, amire hosszú idő után is emlékezni fog a néző. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése