2022. február 5., szombat

Alan Rickman | "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" (2011)

A negyedik rész végén Cedric Diggory halálával változás indul el a népszerű filmsorozatban: egy sokkal sötétebb és baljósabb hangulat telepedik a történetre, ami az utolsó, mindent eldöntő csatában jut kifejezésre. A II. boszorkányháború a jó és a gonosz harcának várt katarzis-pillanata, amiben végre ismét találkozik Harry Potter (Daniel Radcliffe) és Voldemort (Ralph Fiennes).
Severus Snape (Rickman) veszi át a Hogwarts irányítását, aki elődjével ellentétben megfélemlíti diákjait és kollégáit, valamint közvetlenül összedolgozik a sötét oldallal. Legalábbis ez a látszat, később kiderül, hogy Severus mégsem olyan embertelen, mint gondoltuk. 
Az Emmy-díjas Alan Rickman három jelenet erejéig tűnik fel a színen, de egyértelműen ő okozza az első igazán érzelmes perceket a filmben. Bár a készítők hibájából a karakterváltozást mindössze egy jelenetben láthatjuk, Rickman példásan veszi az akadályt, s gyorsan angyalivá válik a megítélése. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy a díjnyertes színész feladata hálátlan, hisz nehéz tíz év karakterfejlődését ilyen rövid játékidővel átadni. 
A Harry Potter-sorozat befejező része nem csak vizuálisan, de az érzelmi töltetet tekintve is minőségi élményt nyújt. Az Emmy-jelölt rendező: David Yates tiszta minimalizmussal szemlélteti a háború veszteségeit, s festi meg a varázslóvilág jövőjét. A néző egyszerre érez egyfajta elégtételt, a grandiózus finálé elsöprő mámorát, és szomorúságot is: a keserédes búcsút, egy filmes korszak végét. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése