2022. február 13., vasárnap

Diane Lane | "Untraceable" (2008)

A kíberbűnözés megakadályozására szakosodott Jennifer Marshnak (Lane) egy online közvetítésre hívják fel a figyelmét, amin láthatóan egy kiscica sínylődik. A nő először nem kerít nagy feneket az egésznek, de másnap, amikor kiderül, hogy az állat elpusztult, vizsgálatot indít, amibe kollégáit is bevonja. A pszichopata állatkínzó újabb közvetítéssel jelentkezik, ám ezúttal egy ember esik áldozatául, innentől pedig nincs megállás, ráadásul az FBI sem tudja lenyomozni az elkövetőt.
Az FBI-ügynök Marsh szolgálata során sok bűnözőt rács mögé juttatott, viszont ez alkalommal neki is feladják a leckét. A személyessé váló nyomozásban már nem csak ismeretlenekért, de kollégáiért, családjáért és saját magáért is aggódnia kell.
Persze a kritikusok utálták a filmet, de az Oscar-jelölt Diane Lane nézhetővé teszi a pszichológiai thrillert, a hátán hordozza azt, életet lehel belé, és teljes átéléssel viszi bele a nézőt a történésekbe. Hasonlóan Sigourney Weaver alakításához a "Copycat" (1995) című filmben, Lane sem tart attól, hogy az erős női karaktert időnként sebezhetőnek mutassa, hogy a célegyenesben, mikor leginkább számít, a gyengeségéből erőt merítsen és diadalt arasson.
Lehet kígyót-békát kiabálni a filmre, mégis van valami megrázó abban, hogy a társdalom perverz kíváncsiságát és ezzel felelősségét felnagyítva, egy szociális kísérlet ötletével dolgozik a forgatókönyv - a sztori szerint az "Ölj velem" alkalmazáson keresztül bárki bekapcsolódhat a közvetítésbe, s minél többen kíváncsiak a brutalitásra, annál gyorsabban hal meg az adott áldozat.
Talán arra hívja fel az alkotás a figyelmet, hogy lassan elmosódnak a határok - a virtuális tér veszélyes játékai hatással vannak az emberekre, a pszichére, ezért óvatosan kell mozognunk a világhálón. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése