2022. január 26., szerda

Jasna Djuricic | "Quo vadis, Aida?" (2020)

Az Oscar-jelölt alkotás 1995. júliusában játszódik és a srebrenicai mészárlás eseményeit dolgozza fel, amely a boszniai háború egyik legkíméletlenebb háborús bűncselekménye volt. A kegyetlen vérontás során több ezer bosnyák férfit és fiút végeztek ki. 
A hadi helyzetben az ENSZ felállít egy menedékzónát, ahová korlátozott számú embert fogadnak be Srebrenicából. Aida Selmanagic (Djuricic) tolmácsként dolgozik a helyszínen - ő fordítja népének a fontos intézkedéseket. Az egykori tanárnő erős, eltökélt és amennyire csak képes rá, megpróbálja kizárni az érzelmeit a munka folyamán. Persze amikor családja biztonságba helyezésén ügyködik, már kevésbé higgadt, előtör belőle az anyatigris, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy férjét és gyermekeit mentse. 
Az életszagú film szerb főszereplőnője főleg a magyar publikum számára ismeretlen bosnyák és szerb filmekben szerepelt, így talán nem túlzás azt állítani, hogy a "Quo vadis, Aida?" nemzetközi co-produkció (bosnyák-osztrák-román-holland-német-lengyel-francia-norvég-török) a színésznő filmes karrierjének ékköve, amiért egyébként az Európai Filmdíj legjobb színésznőjének járó trófeát is bezsebelte. 
Djuricic akkor a legátütőbb a színen, mikor meg tudja jeleníteni Aida egyre fokozódó aggodalmát a drámai helyzettel kapcsolatban. A tolmácsból büszkeségét maga mögött hagyó feleség és édesanya azért viaskodik, hogy biztonságba tudja családját, minden követ megmozgat és kapcsolati tőkét bevet, hogy érvényre juttassa a szándékát. Djuricic realisztikus és dinamikus performansza beleillik a történet káoszába, amit mintaszerűen ábrázol a film rendezőnője (Jasmila Žbanić). 
A brutális öldöklés következményeként családok tucatjai szakadtak szét és váltak hontalanná. A "Hova mész, Aida?" érzékletesen, de nem a Tarantino-féle hatásvadász vérontással adja vissza a háborús esemény irtózatos végkimenetelét, ezzel adózva az áldozatoknak és családtagjaiknak. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése