2022. április 10., vasárnap

Cooper Hoffman | "Licorice Pizza" (2021)

1973-at írunk. Alana Kane (Alana Haim) abban a középiskolában dolgozik, ahová Gary Valentine (Hoffman) is jár - egyik nap a fiú leszólítja a nála tíz évvel idősebb nőt és randira hívja. Bár eleinte habozik, Alana végül enged a kísértésnek és elmegy a találkozóra. Ettől a naptól kezdve a két fiatal élete összefonódik: közös bizniszbe kezdenek, végig járják Hollywood bugyrait, s hónapokon keresztül küzdenek groteszk kapcsolatuk legitimációjáért. 
Az Oscar-díjas színészlegenda, Philip Seymour Hoffman fia letisztult gesztusokkal, hihetően adja át az életvidám tinédzser szellemiségét, akinek minden vágya, hogy belekóstoljon a tiltott gyümölcsbe. A Golden Globe-jelölt Cooper Hoffman berögzült manírok nélkül is karizmatikusan mozog a színen, igaz a film második felében kevésbé tűnik ki: az utolsó órában kollégája, a Golden Globe-jelölt Alana Haim átveszi tőle a gyeplőt és onnantól fogva a figyelem inkább a színésznőre szegeződik.  
A megosztó szerelmi kaland kölcsönös vonzalmon alapul, ugyanakkor problémás kérdést vet fel. Lehet-e kiskorú és felnőtt románcáról filmet forgatni, s ha igen, mi fér bele az elképzelésbe? A tizenegyszeres Oscar-jelölt Paul Thomas Anderson merész vállalkozása a topik és az irónia tekintetében hagy némi kivetnivalót maga után, ráadásul a dramedy túlontúl vontatott, eseménytelen, így a filmes élmény sem kifogástalan. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése