2022. december 31., szombat

Jamie Lee Curtis | "A Fish Called Wanda" (1988)

Egy kistílű bűnözőkből álló alakulat precíz tervezéssel bankrablást követ el, de a sikeres akció után a társaság tagjai egymás ellen fordulnak és különböző felállásokban azon trükköznek, hogy megkaparintsák egymás elől a zsákmányt. 
Wanda Gershwitz (Curtis) még a bankrablás előtt cinkostársat és szeretőt talál a hebehurgya Otto-ban (Kevin Kline), akit testvéreként mutat be szélhámos társainak. Mindeközben a csoport egy másik tagját (Tom Georgeson) szédíti, sőt a rablás ügyében eljáró ügyvéddel (John Cleese) is jó kapcsolatot ápol, lefedve minden létező szálat, amit csak tud. A nő a legtöbb helyzetben szerepet játszik, de az alkotás végére ő is megtalálja a társát, ráadásul a három férfi közül talán azt az egyént, akire a néző legkevésbé számít. 
A kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Lee Curtis megrengető erővel és dinamikával robog végig a film képkockáin, s nem fél elegáns nőiességét felhasználni ahhoz, hogy magára vonzza a tekinteteket. Curtis Wandája egy igazi csábító, ugyanakkor nőies bájai bevetésével sem válik olcsóvá vagy kevésbé szerethetővé. Curtis sokkal többet mutat karakteréből, mint a kecsesség, leginkább leleményességét, cselszövő észjárását domborítja ki, amivel mindenkit megtéveszt a filmben. 
"A hal neve: Wanda" könnyed vígjáték, majdhogynem borsszemnyit felejthető is, de a látványos momentumokban feltűnő szereplők megmosolyogtatják a szemlélőt és a feszes cselekménysornak köszönhetően nem unatkozik a néző. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése