2021. október 17., vasárnap

James Dean & Sal Mineo | "Rebel Without a Cause" (1955)

Nincs is annál értelmetlenebb, mint amikor tizenévesek minden ok nélkül lázadnak és balhékba bonyolódnak, veszélyeztetve környezetüket és saját magukat. Az előbb leírt eseménysor lényegében összefoglalja a kicsit botor filmet, amelyben olyan sztárok játszanak, mint James Dean vagy Natalie Wood. 
Jim Stark (Dean) nem tudja, hogy mit kezdjen az életével. Egyik ramazúri követi a másikat; van, hogy a helyi rendőrszervvel keveredik összetűzésbe, máskor bandaháborúkban vesz részt, hogy átjárja a testét az adrenalin, és bizonyítsa, ő a kemény legény a gáton. 
Dean-nél egyfajta éretlenség, kiforratlanság érezhető ebben a szerepben. A kétszeres Oscar-jelölt színész túlzóan teátrális jelenetei akaratlanul komikusra sikerednek, valójában akkor látható valami plusz tőle, amikor elengedi a bemagolt színészi technikát és a filmes helyzetre adott érzéseit szővi bele a játékába. Az sem segít rajta, hogy míg Sal Mineo és Natalie Wood átlagos gimnazistának tűnnek, Dean külső megjelenésre inkább hajaz egy idősebb, harmincas férfire, így sokszor kiütközik a karakter hisztérikus, gyermeki viselkedése. 
John 'Plato' Crawford (Mineo) lojalitása érthetetlen. Nem kapizsgálja a néző, hogy milyen okból áll ki Jim mellett, mit akart tőle, miért érdekli ennyire a srác. Az látszik, hogy csodálja a fiút, s kapva-kap a lehetőségen, hogy csatlakozzon hozzá, viszont a motivációi nem ismertek. Azon is elgondolkoztam, hogy Plato indítéka lehet éppen az is, hogy szerelmes a férfiba. Dean és Wood között abszolút nincs kémia, szóval talán tényleg Plato és Jim "barátságának" mellékszálát kellett volna kidomborítani a sztoriban. 
Az azért bizonyos, hogy a kétszeres Oscar-jelölt Sal Mineo a film sztárja - ő az egyetlen szereplő, aki valamiféle érzést, gondolatot kivált a szemlélőből. Leginkább persze sajnálatot és az igazságtalanság érzését: az erőszakos karakterek ádáz küzdelmét a legártatlanabb egyén szenvedi el a történetben. 
Közel hetven év távlatából dermesztő belegondolni, hogy mindhárom főszereplő fiatalon, tragikus módon vesztette életét. Dean autóbalesetet szenvedett, Wood vízbe fulladt, Mineo-t meggyilkolták. A "Rebel Without a Cause" köti össze őket, s bár számomra az alkotás nem hozta a kívánt effektust, elismerem, hogy nagy támogatottságú és közkedvelt kultuszfilmről van szó, ez a státusz pedig örökre szól. 

James Dean: ★★★☆☆
Sal Mineo: ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése