2023. január 25., szerda

Andrea Riseborough | "To Leslie" (2022)

A kisvárosi Leslie (Riseborough) egy szerencsés véletlen folytán megnyeri a lottót, ami az egész életét romba dönti. Nyereményét gyorsan elveri, inni kezd és megromlik a kapcsolata a családjával. Évekkel később belátja, hogy a kéjsóvár életvitelt el kell hagynia ahhoz, hogy ismét fia (Owen Teague) bizalmába férkőzhessen. Leslie-t egy jószándékú hotelmenedzser (Marc Maron) karolja fel, így a a nő a férfi segítségével próbál talpra állni.
Andrea Riseborough neve kevésbé ismert a hazai publikum számára, de a kaméleon megjelenésű színésznő munkássága színvonalas alkotásokból áll, mint a "Happy-Go-Lucky" (2008), "Never Let Me Go" (2010), "Birdman" (2014) vagy személyes kedvencem (már, ami Riseborough alakítását illeti), a "Mandy" (2018). A "To Leslie" című drámában Riseborough autentikus karakterábrázolással mutatja be a szenvedélybeteg Leslie önpusztítását. Az Oscar-jelölt színésznő kalkulált, előre megálmodott színészi eszközökkel mozog a színen, de játéka végig hiteles marad. Leslie őrlődését nem csak a teátrális, nagy volumenű jelenetekben adja át, hanem akkor is, amikor csak maga elé mered és számot vet a döntéseiről. 
Az idei Oscar-szavazás idején precedens nélküli, koordinált összefogás zajlott a brit Riseborough jelölésért, mely szembement a nagy stúdiók kampányával és felemelte a független kisfilmek értékét, amelyek pénz hiányában nem tudnak jelöltet állítani a legrangosabb filmes díjon. Olyan A-listás nevek érveltek Andrea Riseborough nominációja mellett, mint Jane Fonda, Jamie Lee Curtis, Kate Winslet, Amy Adams, Edward Norton, Mia Farrow, Cate Blanchett vagy Charlize Theron. A kampány végül révbe ért, Andrea Riseborough pedig megkapta élete első Oscar-jelölését. 
A "To Leslie" ismerős zsánerrel dolgozik, amely rövid snittekkel próbálja érzékeltetni Leslie fejlődését. Bármennyire is klisék hada mutatkozik meg a filmben, a szenvedélybetegségéből felgyógyulni vágyó női alak küzdelme mégis szívet melengető. ★★★★★ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése