2020. november 8., vasárnap

Koltai Róbert | "Ámbár tanár úr" (1998)

Két évtizeddel ezelőtt még csak halkan vetette fel az ember a film kapcsán azokat a bizonyos morális kérdéseket, de most már mindenképpen beszélni kell az "Ámbár tanár úr" című film által rózsaszín ködfelhőben és nyugodt természetességgel bemutatott történetről. Félreértés ne essék, egy filmet a saját korában, idejében kell értékelni, s a Koltai Róbert főszereplésével készült film ma sem kevésbé szórakoztató, mint régen volt, ugyanakkor a tinédzser diákjába beleszerető Baradlay Rómeó históriája sok erkölcsi és legális problémát foglal magában, amiről sajnos a film teljes mértékben hallgat. 
Miután a Bajza Gimnázium végzős osztályának osztályfőnöke felmond, Baradlay Rómeó (Koltai) kapja meg az osztályt. A matematikatanár bűvésztrükkökkel és fejszámolós játékkal próbálja belopni magát a fegyelmezetlen csoport szívébe, ám érdeklődése egy idő után kizárólagosan Kapy Tímeára (Dobó Kata) összpontosul. A vöröshasú fiatal lány bukásra áll matematikából, így Baradlay eleinte segítő szándékkal fordul Kapy felé, később azonban szerelemes lesz a lányba, aki inkább tekint a tanárra barátként, meghatározó férfialakként, mint sem lehetséges partnerként. 
A filmben nyílt titok, hogy a középkorú Rómeónak tetszik a gimnazista lány, valamiért azonban ez senki sem zavar. Sem az igazgatót, sem a tanári kart, sem a diákokat, sőt, Tímea anyját, Stefit (Hernádi Judit) is csak egy kicsit. Az egész helyzet döbbenetes - igaz, hogy Koltai szerethető a régi-vágású lovagias főhős szerepében, de korban mégis csak jobban illene hozzá Mimike (Pogány Judit) vagy Stefi. A film is eljut erre a következtetésre, de későn és nagyon kacifántos úton-módon.
Koltai Róbert szinte eggyé válik az idős édesapjával élő, lelkiismeretes pedagógus alakjával, akit összezavarnak a nőkhöz fűződő érzelmei. Először Tímea tetszik neki, aztán Tímea édesanyja, Stefi, s végül utóbbi mellett állapodik meg. Az szerencsés viszont, hogy Rómeó ténylegesen nem mozdul rá Tímeára, szóval erkölcsi vétek nem történik, s ez menti meg a filmet attól, hogy rosszat propagáljon. A különös útkeresési folyamat jelentheti csupán azt is, hogy a férfi a válása után az első olyan nőbe beleszeret, aki kedves hozzá, még ha ez bonyodalmakat is szül a számára. ★★★★☆ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése