2020. november 22., vasárnap

Olivia Colman | "Tyrannosaur" (2011)

Paddy Considine első filmje a nehezebbik végét fogja meg az emberi lélektan bemutatásának, ez mellett pedig nem riad vissza attól sem, hogy állatkínzással, családon belüli erőszakkal, gyilkossággal sokkolja a nézőit. A "Tyrannosaur" két ismeretlen találkozásáról szól, akik olyan útkereső életszakaszban találkoznak egymással, amikor mindkettejüknek irányadásra van szüksége. Joseph (Peter Mullan) és Hannah (Colman) története nem a romantikázásra épül, mégis gyengéd kötődés alakul ki közöttük, s kölcsönösen kisegítik egymást a bajban.
Hannah istenhívő, keresztény gondolkodású nő, aki nem veszi zokon, amikor egyik nap Joseph zilált állapotban megjelenik a boltjában. Míg a férfiről már az első pillanatokban kiderül, hogy problémás alak, Hannah nehézségeit eleinte homály fedi. Aztán ahogy halad a film előre, megismerjük a nő élethelyzetét is. Megtudjuk róla, hogy férjével (Eddie Marsan) évek óta próbálkoznak a teherbeeséssel, sikertelenül, de azt is, hogy a férfi erőszakos és sokszor bántalmazza a feleségét. Bár Joseph abban reménykedik, hogy Hannah fogja kihúzni a pácból, inkább az eladónőnek van szüksége a férfi védelmére.
Az Oscar-díjas Olivia Colmannek minden szerep jól áll, de szerintem igazán akkor átütő, amikor hétköznapi embereket kell eljátszania a színen, hisz egyszerre tudja megjeleníteni a jó értelemben való egyszerűséget, s ennek az egyszerűségnek a mély, komplex drámaiságát. Hannah rossz döntéseinek sorozata sajnos kevésbé kecsegtető finálét tartogat a karakter számára, ami talán még letargikusabbá teszi a filmes élményt. A legérdekesebb az egészben, hogy a néző nem számít a csattanóra, de együtt tud érezni Hannah reakciójával. Persze az is végig ott motoszkál az emberben, hogy milyen ironikus is az, hogy a nő Joseph személyében pont egy a férjéhez hasonló mentalitású, erőszakos ember mellett találja meg a nyugalmat. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése