2021. február 21., vasárnap

Melissa McCarthy | "Spy" (2015)

A nem hétköznapi szuperkém botladozását bemutató akció-vígjátékot minden idők legjobb mozis élményeim közé sorolom. Véleményem szerint Susan Cooper (McCarthy) története az egyik leginspirálóbb vígjáték-ötlet, amit Hollywood a 2010-es években kitermelt magából. A nagyrészt Magyarországon forgatott és két Golden Globe-díjra jelölt kasszasiker bemutat a kémfilmek sztereotípiáinak, szerethetőségével és humorával abszolút élményt ad minden korosztálynak. 
Susan Cooper (McCarthy) CIA-ügynök, aki a háttérből, az iroda biztonságos légköréből irányít, ami persze nem kevésbé felelősségteljes feladat, ugyanakkor a nő többre vágyik: akcióba szeretne lendülni, s a terepen megtapasztalni a munkát. Amikor egy nagy horderejű ügy felderítése során Susan egyik legjobb barátját meggyilkolják, s a CIA ügynökeinek kilétét leleplezik, a nő összeszedi a bátorságát és szolgálatra jelentkezik főnökénél, aki kapva-kap a lehetőségen, hogy a tömegben könnyen elvegyülő Susanra bízza a küldetést.  
A kétszeres Oscar-jelölt Melissa McCarthy 2011-es hollywoodi áttörése óta sok vígjátékban szerepelt ("Bridesmaids" - 2011; "Identity Thief" - 2013; "The Heat" - 2013), s mindegyikben megnevettette a publikumot, ám "A kém" című filmben nyújtott teljesítménye nem csak a színésznő filmográfiájában mutat jól, de minden idők legviccesebb és legjobb vígjáték alakításai közé tartozik. Ahogy maga a film is minőségi helyet foglal el a műfaj remekei között.  
Ha akciófilmek, kémfilmek vagy akár szuperhősös-filmek főszereplőire gondolunk, nem éppen egy McCarthy-féle művészt képzelünk el, s pont ez a fontos különbség teszi eredetivé, különlegessé a veterán színésznő alakítását. A néző végre azonosulni tud egy ilyen típusú történetben a főszereplővel,  s nem csak ámul a hatvankilós, testhezálló ruhában feszítő főhős küllemén. McCarthy vicces, leleményes ötleteket csempész a jelenetekbe és természetes, sallangmentes magabiztossággal vezeti a parádés szereplőgárdát. A hölgy kollégáival - Miranda Hart és Rose Byrne - pedig kiváltképpen  tud együttműködni a színen, de Jason Stathammel (aki korábbi szerepeit parodizálja ki a filmben) is tökéletes a színésznő kémiája. 
S, hogy mi teszi Susan Cooper-t egyedivé? A sebezhetősége és a változásra való törekvése, de az is, hogy bár vét emberi hibákat a küldetése során, tudása és szakértelme megkérdőjelezhetetlen, s bizonyítja, hogy egy hozzá hasonló profán figurának is van létjogosultsága ebben a film-zsánerben. ★★★★★ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése