2021. április 27., kedd

Youn Yuh-jung | "Minari" (2020)

A Lee Isaac Chung által rendezett dráma egy koreai-amerikai család kezdeti szárnypróbálgatását meséli el Amerikában. A família főleg kudarcokkal ékelt próbálkozásait bemutató film ragyogó kritikákat kapott, teljesen megérdemelten, hisz az egyszerűséggel prezentált történet nem csak a család sanyarú élethelyzetét ábrázolja a film képkockáin, de egyszersmind olyan apró, nem túl hangsúlyozott topikokkal is foglalkozik, mint a hagyományőrzés vagy a házasfelek közötti elhidegülés. 
Nem hazugság azt állítani, hogy a dél-korai származású Youn Yuh-jung megjelenésével kezdődik el igazán a történet. Az Oscar-díjas színésznő, aki több évtizedes karriert tudhat magáénak, hetvenhárom évesen, ezért a filmért kapta meg első Oscar-jelölését, amit tegnap hajnalban díjra is váltott. Amikor Soon-ja feltűnik a színen, egy csapásra érdekessé válik a monoton történetvezetés. A néző arra számít, hogy egy tipikus nagymama érkezik Dél-Korából, hogy a szülők távollétében a gyermekekre vigyázzon, de a nőre abszolút nem lehet ráhúzni az átlagos nagymama jelzőket. Az éles-nyelvű, akaratos és jó kedélyű nő vicces beszólásokkal és a dél-korai tradíciók felemlegetésével próbálja megszerettetni magát unokáival. Yuh-jung leginkább Alan S. Kim gyermekszínésszel tölti ideje nagy részét a színen és kettejük kapcsolatának kivirágzása talán a film legszerethetőbb szegmense. A veterán színésznő nem csak a vicces egy-mondatos reakciókban mutatja meg a karakter lelki világát, de miután Soon-ja a stroke-ból részlegesen felépülve még mindig azon van, hogy óvja, segítse a családját, a publikum egy új, drámai oldaláról is megismeri a nagymamát.    
Youn alakítása beleillik abba az új diverzitást hozó trendbe, ami teljesen jogosan tombol Hollywoodban. Fontos, hogy a nézők ne csak amerikai filmek fehér amerikai szereplőit lássák, de a különböző nemzetek univerzális tehetségeit is, mint Youn Yuh-jung-ot is, aki a 2020-as év egyik legjobb alakítását nyújtotta ebben az amerikai álomról szóló szimpatikus filmben. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése