2021. május 1., szombat

Shamier Anderson | "Stowaway" (2021)

A drámai sci-fi egy félresikerült expedíciót mutat be, amely során a Marsra igyekvő legénységnek morális kérdésekkel kell szembenéznie a túlélés érdekében. Miután a háromfős csapat (Anna Kendrick, Toni Collette és Daniel Dae Kim) rendben megkezdi az utat, egy nem várt fordulat következtében nem csak küldetésük kerül veszélybe, de életük is. 
Michael Adams (Anderson) a felszállás után tér magához a fedélzeten, s nem sokkal ezután kiderül róla, hogy a mérnök férfi a kilövés előtt veszítette el eszméletét, miközben a hajótesten bütykölt. Az eszméletvesztés folytán Michael akaratlanul megrongál egy nagyon fontos alkatrészt, így az űrhajó utasainak nem marad elég oxigénjük a küldetésre. A megbízatást távolból vezérlő parancsnokság ezért azt javasolja nekik, hogy szabaduljanak meg a potyautastól, hisz a nem kívánt vendég eleminálásával elegendő oxigénhez juthatnak a túléléséhez. 
A kanadai Shamier Anderson bár több sorozatban ("Goliath" - 2016- & "Wynonna Earp" - 2016-) és néhány filmes projektben ("Destroyer" - 2018) is szerepet vállalt, nem biztos, hogy beazonosítható a széles publikum számára, és azt sem hiszem, hogy az angol címén "Stowaway" című film fogja meghozni neki a nagy hollywoodi áttörést. Kevés információt tudhatunk meg a férfi által játszott karakterről, ami sajnos általános probléma a film szerepelőinél. Az Oscar-jelölt Anna Kendricken kívül pedig senkinek sem jut elég tér arra, hogy legalább színészileg bizonyítson a színen. 
Miután Michael megtudja, hogy mire ítélte a parancsnokság, lelkileg összeborul, de nem ellenkezik. Kendrick karaktere kell ahhoz, hogy gondolkodásra ébressze a férfit: van más lehetőség, ne adja fel. A figura tehetetlen hozzáállása zavaró, Anderson pedig nem tudja elhitetni a nézővel, hogy a szereplő ilyen könnyen feladja az életét. Ugyancsak adhatott volna egy érdekes vonalat a történetnek, ha Michael más indíttatásból került volna a gépre, például felosont volna, vagy hátsó szándékkal kompromittálta volna az akciót, de a forgatókönyvírók megelégedtek ezzel az esetlen, kicsit unalmas szenárióval, ami egyáltalán nem vitte előre Shamier alakítását, sőt. 
Az űrkalandot és az akciót szinte teljesen mellőző alkotás inkább a frusztráló helyzetre próbálja ráépíteni a kicsit kidolgozatlan történetet, de mind drámaiságban, mind pedig a szereplők erkölcsi dilemmára adott reakciójában csalódást okoz, s nem tud sok érzelmet kiváltani a nézőből. Hiába tehát a tehetséges szereplőgárda, ebből a sztoriból a színészek sem tudtak érdemben sokat kihozni. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése