2021. május 8., szombat

Diane Lane | "Let Him Go" (2020)

Fiúk halála után valamikori menyük, Lorna, egy problémás új családba házasodik bele, amelynek tagjai kisajátítják a nőt, vele együtt pedig Margaret (Lane) és George (Kevin Costner) unokáját, a hároméves Jimmyt is. Egyik nap Lorna, a család feje, Donnie Weboy, és a kis Jimmy hirtelen felszívódnak, így a nagyszülők  arra kényszerülnek, hogy felkutassák unokájukat. Azt tervezik, hogy magukhoz veszik a kisfiút, ám a Weboy famíliának egyáltalán nem tetszik az ötlet, s vérre menő harc kezdődik a két család között. 
Az Oscar-jelölt Diane Lane az "Unfaithful" (2002) és az "Under the Tuscan Sun" (2003) című filmekben nyújtott maradandót, de azóta nem sokszor láttuk minőségi szerepekben. Ez nyilvánvalóan nem az ő hibája, egy bizonyos kor után nehéz érvényesülni a hollywoodi álomgyárban, még akkor is, ha valaki olyan jó képességű színésznő, mint Diane Lane. Margaret szerepében a színésznő nem csak egy aggódó nagymamát alakít, hanem egy cselekvő, küzdő nőt is, aki kész szétrúgni pár hátsófelet, hogy megvédje a családját. 
A neo-westernben Lane ellenpólusa az Oscar-jelölt Lesley Manville, aki Blanche Weboy-t játssza, a Weboy család manipulatív és gonosz mamatigrisét, és döntéshozóját - kettejük cicaharca talán az alkotás legélénkebb része, bár örültem volna, ha még több közös jelenetben tűnnek fel a színen. 
Lane alakítása nem szűkölködik gyengéd, meghitt pillanatokban sem. A fiát tragikus hirtelenséggel elveszítő és unokájáért a pokol tornácát megjáró Margaret és a Costner által megelevenített George kettőse is sok megható pillanatot szolgáltat. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése