2021. július 3., szombat

Andra Day | "The United States vs. Billie Holiday" (2021)

Billie Holiday (Day) jazz-énekesnő karrierje szépen ível felfelé, de a nő drogügyletei és 'Strange Fruit' nevezetű dala miatt folyamatosan összetűzésbe keveredik a hatóságokkal. A film ennek a ciklikusságnak a segítségével jeleníti meg a tehetséges Holiday utolsó évtizedeit, s példázza egy újabb nehéz sorsú művész harcát irigyeivel és saját démonjaival. 
Az Oscar-jelölt Andra Day-t sikeres énekesnőként tartják számon, 'Rise Up' című dalát például közel 90 millióan tekintették meg az egyik videómegosztó oldalon. Első filmes szerepe nem is akármilyen szerep: Day a jazz-ikon Billie Holiday bőrébe bújik, s bár maga a film nem valami jó, az énekesnőből avanzsálódott színésznő szívét-lelkét beleteszi a karakter megformálásába.
Billie-t kiskora óta a rideg valóság neveli: az erőszak, a hátrányos megkülönböztetés és az élettől kapott pofonok végig kísérik a mindennapjait, s karrierje kibontakozásában is gátolják. Az öntudatos énekesnő ezért sokszor nyúl drogokhoz, amelyek elfeledtetik vele a rosszat, s elrepítik őt egy másik valóságba. Amikor azonban visszatér a drogmámorból, szembesülnie kell azzal, hogy semmi sem változott: a hatóságok továbbra is a nyomában vannak és várják a megfelelő alkalmat, hogy letartóztathassák valamiért, a férfiakkal való kapcsolatra pedig még mindig kaotikus. 
Andra Day alakítására csak jót lehet írni, akkor is, ha egyébként a gyenge rendezés (Lee Daniels nem árul zsákbamacskát: egyáltalán nincs elképzelése a történet kivitelezéséről) és forgatókönyv megakadályozza abban, hogy még jobb alakítást nyújtson. Day elhivatottsága kétségtelen: ellenben a "Ma Rainey's Black Bottom" (2020) pocsék alakítást nyújtó főszereplőnőjével, Viola Davissel, akinek a tátogást sem sikerült kieszközölnie, Andra saját maga énekel a filmben és abszolút vissza tudja adni 'Lady Day' hangzását. 
Mindent egybevetve Day fantasztikus alakításáért és a szép kosztümökért érdemes megnézni a filmet, de senki ne várja, hogy a hatékony rendezés hiányában komplex képet fog kapni Billie Holiday életéről - ha kisebb pillanatokra sikerül is megragadni Holiday esszenciáját, életének nehézségeit és dalainak jelentőségét, az Andra Day alakításának köszönhető. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése