2021. június 26., szombat

Heath Ledger | "10 Things I Hate About You" (1999)

A "10 dolog, amit utálok benned" című romantikus vígjáték Heath Ledger színészi karrierjének első filmjei közé tartozik. A több mint két órás film egy tipikus amerikai sztori: bulizó középiskolás fiatalok mindennapjait és románcait mutatja be.
A film középpontjában két testvér (Larisa Oleynik és Julia Stiles) áll, akik nem is lehetnének különbözőbb személyiségek. Amikor szigorú édesapjuk lányait ismerve kiköti, hogy csak úgy randizhatnak, ha mindketten találnak maguknak párt, Bianca udvarlója önös érdektől vezérelve beszervezi Patrick Veronát (Ledger), s fizet neki, hogy hívja randevúra a visszahúzódó és félénk Kat-et. 
Heath Ledger-nek az iskola furcsa fiúját kell eljátszania, akinek nincsenek igazán barátai és érdeklődési köre sem, különcségével tűnik ki a tömegből. A fiatal Patrick tipikus lázadó tiniként jelenik meg, aki nem törődik senkivel és semmivel, de a sztori végére megmutatja az érzelmesebb oldalát is. 
Az Oscar-díjas színész karrierje jóval a "10 Things I Hate About You" alkotás után, a 2005-ös évtől kezdett felfelé ívelni. A díjnyertes "Túl a barátságon" (2005) című romantikus filmdráma hozta meg számára az első Oscar-jelölést, 2008-ban a nagysikerű "A sötét lovag" című akciófilmért pedig Oscar-díjat is kapott, igaz már nem érhette meg az elismerést. Joker karaktere olyan nyomást helyezett a színészre, hogy mély depresszióba esett és nem sokkal a vetítés után kábítószer túladagolásban fiatalon elhunyt.
Mivel az említett két alkotásban sokkal összetettebb, nehezebb szerepeket játszott el, nem okozok meglepetést, ha azt írom, hogy Heath közel sem üti meg azokat a magasságokat a jelenleg elemzett vígjátékban. Az, hogy valakinek egy coming-of-age tinifilmben átlagos, eredetiségben aligha kirívó karaktert kell eljátszania, nem jelenti azt, hogy nem lehet maradandót alkotni a szereppel. Ledger kétségkívül tehetséges színész volt, viszont ebben a filmben nem tud érvényesülni, alakítása beleolvad a film középszerűségébe. ★★★☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése