2021. szeptember 26., vasárnap

Frances McDormand | "Nomadland" (2020)

"A nomádok földje" egy hatvanéves nő utazását követi nyomon az ismeretlenbe. A modern kori nomád életformát népszerűsítő történetben Fern (McDormand) megannyi új baráttal találkozik, akik bevezetik a vándorló életmód praktikáiba és segítik jellemfejlődését. 
Fernről nem sok derül ki a cselekményben: megtudjuk, hogy a 2008-as gazdasági világválság indítja útjára; férje már nem él, testvérével pedig komplikált a kapcsolata. A nőt nem zavarja az egyedüllét, mégis képes komoly emberi kötődéseket kialakítani másokkal. Vívódó természet az övé, de erősebben buzog benne a szabadságvágy, mint bármi.
A négyszeres Oscar-díjas színésznő-producer nagyon beleéli magát a szerepébe; látszik rajta, hogy feltüzeli a valós helyzet: igazi nomádok között mozog, velük együtt lélegezik. McDormand alakítása cicomátlan, letisztult, bár ritkán engedi közel magához a nézőt. Tudatos színészi megoldás rejtőzik a háttérben, mivel azonban Fern utazásán keresztül ismeri meg a szemlélő az élethelyzetet, szeretné őt is megismerni, vele is kapcsolatot teremteni, amit a veterán színésznő nem hagy. Megtartja magának a szereplő legbensőbb gondolatait, csak külső reakcióit adja elénk. 
A "Nomadland" nem egy másokon élősködő, semmirekellő csoportról szól, hanem olyan önfenntartó egyénekről és családokról, akik a végtelen szabadságot választják a mindennapokban. Létező közösségről van szó, akik a környezet csendjében lelnek biztonságra, távol a város zajától és a stresszhelyzetektől. Becsülni tudom azokat a rendezőket, akik újat tudnak mutatni világunkból. Chloé Zhao pont ezt teszi az alkotás rendezői székében - frissítő perspektívát tálal, kiutat a szellemi fásultságból. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése