2021. október 23., szombat

Haley Bennett | "Kristy" (2014)

Miközben a többiek hazalátogatnak hálaadás ünnepére, Justine Wills (Bennett) a főiskola kampuszán marad, hogy tanuljon. A lány eleinte élvezi a kötetlen szabadságot, azonban amikor egy fiatal lányokra vadászó szekta kipécézi magának, Justine-nak minden erejét össze kell szednie, hogy túlélje a fenyegető estét. 
Justine-nak bár van egy megnyerő ábrázatú barátja (Lucas Till), inkább a tanulást helyezi előtérbe, hisz ez az egyetlen esélye arra, hogy megtartsa az ösztöndíját. Az amerikai főiskoláslány nem tehetős, a kampuszon vállal extra munkát, hogy fedezni tudja költségeit. Hálaadás ünnepén pont anyagi okok miatt marad hátra - nem áll módjában kifizetni a hazautat. Egyik este Justine betér vásárolni a közeli benzinkútra, ahol egy rosszarcú lány (Ashley Greene) azonnal beleköt, és nem sokkal később maszkos szektatársaival követni kezdik a szerintük kiváltságos helyzetben lévő főiskolást: elkezdődik a hajsza. 
Justine előnye, hogy ismeri a kampusz területét, tudja hova bújjon és milyen módszerrel harcoljon a kétes csoport ellen. Haley Bennett alakításában akkor jön el az áttörés, mikor Justine végre felfogja, hogy egyedül van ebben a küzdelemben és saját ismereteire kell hagyatkoznia a megmeneküléshez. 
Bennett távol áll attól, hogy felidézze a nézőben a legstrapabíróbb és legemlékezetesebb "utolsó lányok" küzdőszellemét, viszont kétségkívül kivívja a szimpátiát a színen, így a szemlélő szorít a győzelméért. 
A "Kristy" című tinihorror ötletét tekintve távolról sem blőd, ellenben a kivitelezésben nagyon egyszerű, lanyha, azaz teljesen Haley Bennett jósásgos jelenlétére támaszkodik, majd meggondolatlanul aláássa a figura moralitását azzal, hogy a lány a megtorlást választja a menekülés helyett. Ráadásul a "Kristy-zésnek" (a kifejezés olyan nőre utal, aki "Krisztus követője") sincs sok értelme, mert Justine-nak semmilyen vallásos megnyilvánulása nincs a történetben. Vannak tehát a filmben logikai bukfencek, de Bennett meggyőző játékáért mindenképpen ajánlatos megtekinteni a filmet. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése