2021. december 28., kedd

Olivia de Havilland & Butterfly McQueen | "Gone with the Wind" (1939)

Az "Elfújta a szél" egy fiatal lány (Scarlett O'Hara - Vivien Leigh) felnőtté válását követi nyomon az amerikai polgárháború (1861–1865) idején. A háborús helyzet bemutatása mellett, Scarlett férfiakkal folytatott kapcsolatát, s a megélhetésért való küzdelmét is szemmel kísérhetjük a népszerű filmben.  
Az Oscar-díjas Hattie McDanielhez hasonlóan Butterfly McQueen-t is beskatulyázták egy bizonyos szerepkörbe, így a "Gone with the Wind" mellett hiába játszott a "The Women" (1939) vagy "Mildred Pierce" (1945) című hollywoodi produkciókban, a grandiózus áttörés számára is elmaradt.
Az Emmy-díjas színésznő első megjelenésével azonnal felkelti a közönség érdeklődését: a vékonyhangú Prissy folyamatos siránkozása ártatlan lelkű gyermeket példáz, aki legalább annyira nehezen fogadja el a kialakult helyzetet, ahogy Scarlett. Prissy alacsonyan helyezkedik el a cseléd-hierarchiában, ő az, akit mindenki üt-vág, akit a legalantasabb feladatokkal bíznak meg. A szórakozott lány gondolkodásában kicsit visszamaradott, sajátos értelmezéssel végzi dolgát. Butterfly McQueen más reakciót vált ki a nézőből, mint a drámában szereplő karakterekből: a szemlélő szerethetőnek tartja a lányt és együtt érez a figura helyzetével.
A kétszeres Oscar-díjas Olivia de Havilland jeleníti meg a jóságot a színen. Melanie Hamilton angyalvolta aligha színjáték: a nő tényleg mindenkiről a legjobbat felételezi, nem ül fel a pletykáknak, mint mások. Ragaszkodik családjához, szerető édesanya és nem tör pálcát embertársai felett. 
A színésznő lágy hanggal, finom gesztusokkal nyilvánul meg az alkotásban, mások irányába mutatott lojalitása minden pillanatban tetten érhető. De Havilland konzisztens módon, kiszögellő jelenetek nélkül marad hű a karakter galamblelkű jelleméhez. 
A két mellékszereplőnő esszenciális részei a történetnek: Prissy, a sorstárs; Melanie pedig, mint Scarlett ellenpólusa tűnik fel a sztoriban. Nélkülük és a megannyi háttérszereplő hiányában biztosan nehezen lenne emészthető a film közel négy órás játékideje.

Olivia de Havilland: ★★★★★
Butterfly McQueen: ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése