2022. április 24., vasárnap

Morgan Freeman | "Se7en" (1995)

A háromszoros Oscar-jelölt David Fincher klasszikusában a nyugdíjazására váró William Somerset (Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos nyomába ered, aki a hét főbűn tematikáját követve szedi áldozatait. Új társával, a fiatal és energikus Daviddel (Brad Pitt) nincsenek mindig közös nevezőn, de feltett szándékuk, hogy akár életük árán is eliminálják a fenyegetést. 
William Somerset beleunt a világ gyarlóságába; az emberi kapcsolatok mindennapos dinamikájába, a kegyetlen bűnügyekbe. Nyugdíjas éveit várja - a csendet, messze a város zajától. Karrierje végén azonban nyugalom helyett egy komplikált gyilkosság-sorozat tartja ébren. 
A krimi forgatókönyvírója (Andrew Kevin Walker) a két főszereplő tekintetében szenzációs ellentétpárt alkotott: Somerset higgadt jelenléte ugyanis ellenpólusban áll a kétszeres Oscar-díjas Brad Pitt által játszott karakter izgágaságával. Freeman alakítása így nem a teatralitásban, sokkal inkább a filmes jelenlétben összpontosul. Az Oscar-díjas művész minden külső eszköz és színészi csodatechnika nélkül kelti életre a veterán nyomozót, aki bár végig a film pozitív főhőse marad, talán kicsit a sorozatgyilkos princípiumával is tud azonosulni, már ami a világ esendőségét illeti. 
A "Hetedik" igazi karakter-tanulmány bizonyos embertípusokról. Központjában a szimbolikus alapokra helyezett brutalitás áll, mely egy minden tekintetben dermesztő fináléban jut tetőfokára, amelyben a harag és megtorlás kerül kidomborításra. ★★★★★

1 megjegyzés: