2022. november 2., szerda

Logan Marshall-Green | "The Invitation" (2015)

Eden (Tammy Blanchard) évekig nem hallat magáról, mígnem váratlanul meghívja régi barátait egy vacsorapartira. A vendégek között van ex-férje, Will (Logan Marshall-Green) is, akinek már az első perctől kezdve szokatlan az idill, amibe csöppent. A férfi rossz megérzése beigazolódik az este folyamán, hisz ex-feleségének és a nő újdonsült párjának (Michiel Huisman) konkrét terve van a vendégekkel, akiknek hamarosan az életükért kell küzdeniük, ha túl akarják élni a dollárezres italokban és ínycsiklandozó fogásokban gazdag estét. 
Amikor Will és kedvese (Emayatzy Corinealdi) megérkeznek a vacsoraparti helyszínére, a férfinek azonnal feltűnik, hogy valami nincs rendben. Ex-felesége szerfelett jókedélyű, bagatellizáló, mintha elfelejtette volna közös fiúk tragikus halálát. Ráadásul az összeszokott baráti társaságon kívül idegeneket is meghívott az estére, akik zavaróan komfortosan mozognak közöttük. Logan Marshall-Green a megfigyelő szerepét húzza magára a filmben, aki nem fél elültetni a bizonytalanságot barátaiban, hogy igazolja baljóslatú előérzetét. A színész egy gyászoló, fájdalmakkal és próbatételekkel sújtott férfit mutat be, akinek gyászfeldolgozása szöges ellentétje Edenének. Leginkább csöndben, belső viharát elfojtva létezik a színen, de néha kitörnek belőle az indulatok, amivel az alkotás egy pontján életeket ment. Marshall-Green alakításával tehát könnyen azonosul a néző, ő a pozitív hős a történetben, aki szimpátiát munkál ki a fejekben és akiért mindenki szorít. 
A "The Invitation" lassan építi fel a cselekménysorát. A főszereplő szemén keresztül teremti meg a vészjósló hangulatot, és elhinti a nézőben, hogy különös készülődik a háttérben. Ahogy halad előre a történet, úgy tűnnek erőltetettnek a gesztusok, abnormálisnak az üres tekintetek mellé adott mosolyok. A film a szekták és ehhez hasonló közösségek agymosását teszi reflektorfénybe, s aláhúzza az örök igazságot, miszerint attól még, hogy nem vagyunk részesei ilyen csoportosulásoknak, akaratunk ellenére is elérhet minket a hatásuk. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése