2023. október 31., kedd

Alison Lohman | "Drag Me To Hell" (2009)

A fiatal, lelkes Christine (Lohman) egy bankban ügyintéző. Bár tehetsége és szorgalma abszolút alkalmassá tenné, hogy feljebb lépjen a ranglétrán, főnöke nem veszi komolyan, s kezdő kollégájával versenyezteti az előléptetésért. Egyik nap megjelenik a bankban a házáért könyörgő Sylvia Ganush (Lorna Raver), aki további haladékot kér tartozásának megfizetésére. Christine főnöke ismét pszichés nyomás alá helyezi a lányt, s azt szuggerálja belé, hogy ne adjon a nőnek haladékot, nézze a bank érdekét. Christine végül elutasítja az asszony kérését, aki meglepően erőszakosan reagál az elutasításra. Megvárja Christine-t a parkolóban és verbális összetűzésbe kerülnek. Attól az estétől kezdve Christine úgy érzi, hogy átok ül rajta. Arra azonban ő sem számít, hogy hamarosan élet-halál harcot kell vívnia egy vérszomjas démonnal. 
Alison Lohman esete nagyon érdekes: a színésznőnek aligha vannak ismert filmjei, sőt, talán a nevét sem ismerik sokan. Mégis, ebben a horrorban a 2000-es évek egyik legvirtuózabb alakítását láttatja, ami felveti a kérdést, vajon miért nem halmozzák el álomszerepekkel, mi lehet az oka, hogy nem látjuk az arcát mindenhol? Lohman karakterével nem nehéz együtt érezni a filmben; végtére is semmi gond nincs azzal, ha valaki ambiciózus, vagy előre akar lépni a munkahelyén. Persze mindennek ára van. Azoknak a döntéseknek is, amelyeket külső befolyás hatására hozunk meg. Christine, habár nem érdemli meg a sorsát, karrierjét sorolja előrébb, ahelyett, hogy az idős cigányasszonynak segítene. Alison Lohman teljesítménye a legjobb horrorklasszisok emblematikus női alakításai közé illik, s nem erős azt állítani, hogy természetes, bámulatosan összeszedett, de mégis páratlan alakításával a pokol össze bugyrát bejárja. Lamiával folytatott harca emlékezetes marad a szemlélő számára, aki szurkol a nőnek, s reméli, hogy le tudja győzni a bestiát. 
A "Pokolba taszítva" egyszerre tartalmaz ijesztő horrorelemeket, máskor groteszk és gyomorforgató, de közben nyomást gyakorol a néző lelkére; az ártatlanság és vétkesség közötti kicsiny különbséget domborítja ki, és az élni akarás választásának szentségét. Elképzelhető, hogy három horrorrajongóból kettő megvétózná ezt az állítást, de Sam Raimi rendező meghatározó horrorfilmjei közül ("The Evil Dead" - 1981; "Evil Dead II" - 1987; "The Gift" - 2000), számomra a "Pokolba taszítva" képviseli azt a zsánerértéket, amely felemeli a műfajt a komoly presztízsfilmek közé. Raimi víziója, Lohman alakítása és az üzenet, ami a kettőben egyesül mindenképpen eredetivé teszi a filmes élményt. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése