2023. október 22., vasárnap

Daniel Kaluuya | "Get Out" (2017)

Chris (Kaluuya) és barátnője, Rose (Allison Williams), először látogatnak el a lány családjához, ami aggodalommal tölti el a fiút. Chris attól tart, hogy Rose családja előítéletes lehet, és ez szabotálhatja a párkapcsolatukat. A találkozás a szülőkkel meglepően jól sikerül, már-már ijesztően jól. A család és a birtokon megjelenő ismerősök körbe rajongják a srácot, mintha akarnának tőle valamit. Chris egyre gyanakvóbbá válik és nem sokkal később szembesülnie kell a fájó igazsággal: az Armitage családnak sötét szándékai vannak vele.
Az Oscar-díjas Daniel Kaluuya pályafutásának egyik meghatározó pillanata kétségkívül Chris szerepének megformálása. A "Get Out" főszereplőjeként egy olyan fiatalembert játszik, aki nem csak saját negatív tapasztalatait éli újra a sztoriban, de ahogy halad előre a történet, egyszersmind pozitív csalódásai is lidércnyomássá válnak. 
A megkapó szereplőgárda - főleg a hölgyek: Catherine Keener, Allison Williams és Betty Gabriel - számottevően segítik a fiatal brit színész játékát, mégsem törekednek arra, hogy elhódítsák előle a teret, bár Kaluuya nem is hagyja magát. Chris szerepe jóllehet nem tűnik annyira nehéz próbatételnek, a művész mimikájában és testbeszédében mégis megtalálhatók azok az apró gesztusok, amelyek egy rosszat sejtő fiatal férfi lelkében forronganak. Daniel Kaluuya változatos színészi metódussal juttatja érvényre Chris félelmét, kétségbeesését és a karakter életének legváratlanabb momentumát.
Habár a kritikusok és a filmes szakma jeles képviselői már 2017-ben kikiáltották minden idők egyik legjobb horrorszatírájának, a "Tűnj el!" koncepciója aligha eredeti, sőt, megvalósítása a második felvonásban merőben erőtlen, kiaknázatlan. Az Oscar-díjas Jordan Peele tudja, hogy mikképpen adja el a filmet a nézőnek (rendezésében és forgatókönyvében fontos szerepet kap a politikai nyilatkozat, a társadalomkritika) és bravúrosan felvezeti azt, de félúton valami megcsúszik, így a történetben bekövetkező váratlan fordulatot tekintve csupán részben ér révbe a hatás. Mindenesetre a színészek elkötelezettsége és a szemlélő bőre alá tudatosan befecskendezett sejtelmes hangulat mindenképpen a rendező-forgatókönyvíró érdeme, ami mégiscsak értékelhetővé teszi az alkotás egészét. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése