2020. július 24., péntek

Joan Crawford | "Sudden Fear" (1952)

Crawford Myra Hudson (később Myra Blaine) Broadway drámaírót alakítja a filmben, aki bár egy vagyont örökölt édesapjától, saját szerencséjének a kovácsa és sikeres üzletasszonyként keresi a kenyerét. A befutott, erős jellemű, független női karakter képe azonban csak az alkotás első pár percében jelenik meg, a film a tradicionális (és mára egy kicsit elcsépelt) család modellhez ragaszkodva azt sugallja, hogy egy nő csak akkor lehet teljes, ha megtalálja a szerelmet. Myra házassága Lester Blaine (Jack Palance) színésszel azonban hazugságra épül. A férfi célja ugyanis, hogy szeretőjével (Gloria Grahame) kifossza a nőt a vagyonából, és céljuk eléréshez bizony minden eszközt bevetnek.
Az Oscar-díjas színésznő a film első felében romantikus énjét hozza elő, ami főleg bájos, szerelmes pillantásokban mutatkozik meg, majd amikor Myra rájön az igazságra, Joan Crawford végre komolyabb színészi teljesítménnyel rukkolhat elő. A színésznő játéka néhány jelenetben szerfelett teátrális, de összességében érezni rajta a félelmet és a vágyat, hogy megtorolja a csalárdságot. Tetszik az, hogy Crawford be tudja mutatni, hogyan lesz kiszolgáltatott áldozatból ismét erős, harcias amazon. A film utolsó tíz percében pedig ismét száznyolcvan fokos fordulatot vesz a karakter jellemfejlődése, de ezt ebben a rövid kritikában már nem szeretném értékelni, mert azzal elárulom a film végkifejletét.
A három kiemelkedő színészi alakítás mellett a "Sudden Fear" című thriller stílusos produkciós berendezéssel, csodaszép kosztümökkel és effektív, az idő múlását tökéletes érzékeltető vágó munkával teszi emlékezetessé a film egyébként is érdekes cselekménysorát. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése