2021. április 11., vasárnap

Geena Davis | "The Long Kiss Goodnight" (1996)

Az Oscar-díjas Geena Davis és az Oscar-jelölt Samuel L. Jackson főszereplésével készült akció-thriller egy amnéziában szenvedő kémnő  visszatalálását mutatja be a bizniszbe. 
Samantha Caine (Davis) férjével és kislányával egy kis pennsylvaniai városban élnek. A pedagógusként dolgozó nő ritka betegségben szenved: retrográd amnéziája van, így nem emlékszik a múltjára. Egy autóbaleset következtében azonban visszatérnek az emlékei és fenekestül felfordul az élete. Samantha sokat küzd azzal, hogy azzá a kegyetlen kémnővé legyen, aki egykor volt, de miután a régi ellenfelei felfedezik, hogy a halottnak hitt nő életben van, nincs más választása, mint ismét előhozni magából a profi bérgyilkosnőt. 
Mivel a felszínes történet sajnos több részletet nem magyaráz meg kellően, a díjnyertes Geena Davis sem tud a látványos akciójeleneteken kívül sok mindent felmutatni a színen. Elismerem Davis ambícióját és azt, ha valaki negyvenéves korában bevállal egy ilyen szerepet, ugyanakkor a filmes műfajhoz fűzött elvárásom minimum az, hogy érdekesnek találjam a főszereplő karaktert, a magyar címén "Utánunk a tűzözön" pedig ezen a téren is elhasal. Persze ebben a rendezés és a forgatókönyv a hibás: Samantha karaktere inkább tűnik skizofrénnek, mint sem amnéziásnak, ami akarva-akaratlanul zavaró hatást kelt. Egyik percben még letagadja a saját gyermekét, a következőben rohan megmenteni őt. 
Mindent összevetve, a humanitárius tevékenységéért Jean Hersholt Humanitarian-díjjal is kitüntetett művész megfelel a szerepre, tesz is azért, hogy ez látható legyen a publikum számára, de a köré gyártott film sokszor cserben hagyja, nem engedi érvényesülni a színésznőt, ellehetetleníti a dolgát, ezért az átlagosnál nem tud magasabb szintet produkálni. ★★★☆☆ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése