2021. április 4., vasárnap

Heather Matarazzo | "Welcome to the Dollhouse" (1995)

Az "Isten hozott a babaházban" című coming-of-age film egy hetedik osztályos, társai által kiközösített kislányról szól, aki saját identitását keresi. A fekete humorral bemutatott és szokatlan bátorsággal megrendezett film a gyermeki őszinteségről, annak minden irányba elhajló képtelenségeiről és szórakoztató szélsőségeiről ad originál képet, s okoz nosztalgikus élményt a nézőnek. 
Dawn Wiener-t (Matarazzo) minden lehetőséget kihasználva megalázzák, megfélemlítik, csúfolják iskolatársai. Családja semmibe veszi, szülei nem foglalkoznak vele, illetve csak akkor, amikor valamiért leszidhatják, megbüntethetik a kislányt. Ha ez nem lenne elég, Dawn mindig buta helyzetekbe keveredik, amiből ő jön ki rosszul. Az általános iskolásnak nem csak a családjával, iskolatársaival, de még a fiúkkal is meggyűlik a baja: két fiúval kacérkodik, de igazán ő sem tudja, hogy mit akar tőlük. Dawn tehát maga a két lábon járó szerencsétlenség: egy meg nem értett lélek, a körülmények áldozata, akit rögös út vezet a középiskoláig. 
Heather Matarazzo nem tartozik a legismertebb vagy legelismertebb színésznők közé, talán az Oscar-díjas Anne Hathaway barátnőjeként tudják legtöbben beazonosítani a "The Princess Diaries" (2001) című filmből, vagy a horrorrajongóknak mondhat valamit a neve a "Scream 3" (2000) és "Hostel: Part II" (2007) filmekben való feltűnése miatt (utóbbiban különösen emlékezetes alakítást nyújt és átlépi a középszerű horror behatárolt keretét), de sajnos nem futott be akkora karriert, hogy a széleskörű publikum is megismerje a munkásságát. Mindenesetre, ha egy szerep, egy alakítás bizonyítja, hogy mekkora hibát követett el Hollywood, hogy nem foglalkoztatta a tehetséges színésznőt minőségi produkciókban, az a "Welcome to the Dollhouse". Matarazzo hibátlanra csiszolja a zavarodott, szeretetre vágyó Dawn-t, aki a felé irányuló agresszivitást ugyancsak agresszív megmozdulásokban reagálja le. 
A független kisfilm életszerű forgatókönyvének köszönhetően a nézőnek nem kell nagyon mélyre ásnia, hogy együtt tudjon érezni a filmben megjelenített tinédzserek érzéseivel, akik sokszor helytelen, jelentés idegen szavakat használnak az önkifejezéshez.
A mesteri szereplőgárda (Matarazzo főszereplői performansza mellett megemlíthető még Brendan Sexton III, Matthew Faber és Angela Pietropinto is, mint nagyszerű mellékszereplők) és a nosztalgia-faktor tehát abszolút adott ahhoz, hogy Dawn története minden korosztály számára élvezetes és mégis realisztikus, múltidéző pillanatokat okozzon. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése