2021. május 29., szombat

Dakota Johnson | "Fifty Shades of Grey" (2015)

"A szürke ötven árnyalata" amerikai romantikus dráma 2015-ben került a filmvászonra. A történet egy férfi (Christian Grey - Jamie Dornan) és egy nő (Anastasia Steele - Dakota Johnson) kapcsolatáról szól. A két főszereplő ellentéte egymásnak, ez teszi érdekessé a kapcsolatukat: Anastasia fiatal, törékeny, romantikus lány, ezzel szemben Christian erőszakos, magabiztos, komoly. A film E. L. James könyve alapján készült.
A cselekmény középpontjában egyértelműen a szexualitás áll. Már a sztori elejétől kezdve érezhetően izzik a levegő a két fiatal között. Nem mindennapi szerelmet látunk, hanem egy domináns-alávetett kapcsolatot, ami szerződéses alapon jöhet csak létre. Anastasia Steele, irodalomszakos hallgató szerepét Dakota Johnson játssza. A színésznőnek egy visszahúzódó, bájos lány szerepét kell előadnia, akinek sok más mellett a szexualitása kibontakozását is meg kell mutatnia a nézőnek. Christian bevezeti a fiatal lányt egy új, izgalmas életbe, amely a férfi "játszószobájában" kezdődik. Kiderül, hogy a sármőr szexualitása olyan titkokat rejt, amelyekkel a lány még soha nem találkozott. A férfi dominanciája, magabiztossága, ám udvarias viselkedése különböző kérdéseket vet fel a lány fejében és elsőre értetlenül áll a dolgok előtt. Majd rájön, hogy semmi érzelem nem fér bele a férfi életébe.
A megjelenés évében nagy sikere volt a filmnek hazánkban is, több ezer embert lázba hozott a két főszereplő személyisége és a körülöttük lévő szenvedély. Néhányan túlságosan is átestek a ló túloldalára, mivel elkezdték idealizálni az ilyen fajta kapcsolatokat. Pedig ha jobban belegondolunk, ez a kapcsolat szimpla erőszakon alapul. A nő tárgyiasítása és kínzása az egyetlen dolog, amit a férfi élvez. Ez közel sem egészséges felfogás, de mivel a főszereplő férfi helyes és vonzó, a rajongók nagy részét nem érdekli a torz szexualitás oka.
A több, mint két órás film háromnegyed része arról szól, hogy a nézőt kíváncsivá tegye a végkifejletet illetően. A szemlélő arra számít, hogy az egész alkotás pornófilmet meghazudtoló darab lesz, de kiderül, hogy közel sem erről van szó, talán a végén kapunk valamit a könyv perverz lelkiségéből. 
Attól függetlenül, hogy a film nem annyira érdekes és nem tudja megugrani a saját maga által felállított mércét, Dakota Johnsonnak nehéz dolga van a szereppel, hisz mindenki szeme láttára kell átlényegülnie egy domináns, erőszakos férfi alávetett szolgájává, ami éppenséggel karrier romboló is lehetne. Ám a meztelenség okozta kellemetlenséget és szégyenlősséget legyőzve a színésznőnek mégis sikerül jó alakítással előrukkolnia a színen. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése