2021. június 5., szombat

Eddie Murphy | "The Nutty Professor" (1996)

Az Eddie Murphy főszereplésével újra gondolt amerikai film remake-ben egy túlsúlyos professzor (Murphy) olyan formulát talál fel, amely rekonstruálja valaki DNS-ét, hogy könnyebben fogyjon. Miután Sherman beleszeret Carla Purty-ba (Jada Pinkett Smith), önző érdekektől vezérelve magán is kipróbálja a szert, ezzel létrehozva Buddy Love-ot, a megnyerő ábrázatú, energiabomba alteregót, aki minden lépésében arra törekszik, hogy átvegye a hatalmat és kiirtsa magából a professzort. 
Az Oscar-jelölt színész egyik legsikeresebb vígjátékfilmjében nem csak Sherman-t és Buddy-t játssza el, de több más karaktert is, mint például Sherman édesanyját, édesapját, testvérét és nagymamáját. Ehhez nyilván több kell, mint egy jó maszkmester - a tehetséges komikus meggyőzően állja a sarat minden szerepben. Persze legjobb Shermanként, s emberi módon adja át a túlsúllyal és önbecsülési problémával küzdő tudós harcát a kilókkal.
A sors fintora, hogy ami a "Bölcsek kövére" című filmben jó kritikákat hozott a színész számára, később feltehetőleg az Oscar-díjába került. Murphynek ugyanis annyira megtetszett a beöltözősdi, hogy több másik filmjében is ő szolgáltatta a szereplőgárda nagy részét. 2007-ben Murphy közel került, hogy megnyerje élete első Oscar-díját a "Dreamgirls" (2006) című filmért, de másik filmje, a kritikusok által utált "Norbit" (2007) pont az Oscar-szavazás kellős közepén került bemutatásra, s a fáma szerint ez sok szavazót kiábrándított Murphy díjazását illetően. 
"The Nutty Professor" kielégítő szórakozást nyújt, amennyiben a néző nem vár valami szuperintelligens történetet. A komédia pont azért működik, mert Eddie Murphy eladja a legbárgyúbb vicceket is, s legfőképpen, mert Sherman Klump szerepében kifejezetten szerethető jelenség. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése