2021. június 19., szombat

Courteney Cox & Laurie Metcalf & Jada Pinkett Smith | "Scream 2" (1997)

A "Scream 2" az első rész közvetlen folytatása, amelyben Sidney Prescott (Neve Campbell) újra csatába lendül azokkal, akik bosszúvágyból az életére törnek. A film hemzseg a sztároktól, szinte nincs is olyan színész, aki ne lenne a néző számára ismerős valamelyik filmből vagy sorozatból - többségük persze csak asszisztál Campbell és Courteney Cox játékához.  
A tinihorror második részében Gale Weathers (Cox) sikeres regényíróként tér vissza: Sidney és Ghostface véres harcáról szóló könyvéből filmet készítenek, ami nagy sikernek örvend. A rivaldafény ellenére Gale-en látszik, hogy a korábbi események hatására megváltozott. A nő továbbra is szenzációhajhász, ugyanakkor az új gyilkosságok tudatában és a régi ismerősök láttán a másik oldalról kezdi el szemlélni az ügyet, s sokkal empatikusabbá válik. 
Courteney Cox tudatosan elfordul Gale alaptermészetétől, és végre megmutatja a szereplő emberi oldalát. A riporternő és Dewey (David Arquette) együtt kezdenek el nyomozni a gyilkos vagy gyilkosok kiléte után, eközben kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük. Cox Gale-je elgyengül a rendőrtől, s abban a jelentben, amikor a férfit megtámadják, tőle idegen, megindító reakciót látunk a karaktertől. Ebben van Courteney Cox alakításának vitalitása: a nagy fordulatban, ahogy beképzelt riporterből szerelmes nővé, más érdekeit szem előtt tartó baráttá válik.
Az Oscar-jelölt Laurie Metcalf játssza az alkotás fő gonoszát, Mrs. Loomis-t, aki sokáig Debbie Salt-nak, egy riporternek álcázza magát, hogy közelebb férkőzzön az eseményekhez. Mrs. Loomis indítéka logikus, a nő Sidney-t hibáztatja fia Billy, az első rész egyik Ghostface-ének halála miatt. Sok réteg nem bomlik le a művésznőről a film ideje alatt, igazából ideje sincs rá, hogy komplexebb figurát kreáljon, de jól áll neki az örültség, a bosszúvágyó és mániákus anya kálváriája a színen.
Bár Cox alakítása a legjobb, Metcalf pedig a "Scream" filmek legeredetibb gonosztevője, mégis Jada Pinkett Smith intrója viszi el a show-t. Csak, mint a Golden Globe-díjas Drew Barrymore az előző filmben, Pinkett Smith is dzsúszos kezdőjelenetben szerepel. Maureen-t (Pinkett Smith) a Gale könyve alapján megfilmesített "Stab" vetítésén éri a baj. 
A lány nem is erre a filmre akar beülni, de barátja (Omar Epps) ragaszkodik hozzá, így az egyetemista enged a férfi akaratának. Amire nem számítanak, hogy a gyilkos az extrém vetítés kaotikusságát kihasználva csalja őket lépre. 
Bár tény és való, hogy a nyitánnyal megalapozza a sztori hangulatát, Jadát személy szerint a történet középpontjába helyeztem volna, ahol még jobban tud érvényesülni az általa képviselt pimasz őszinteség. 

Courteney Cox: ★★★★☆
Laurie Metcalf: ★★★★☆
Jada Pinkett Smith: ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése