2021. június 10., csütörtök

Kathy Bates | "Misery" (1990)

A "Tortúra" Stephen King tollából kelt életre 1987-ben, filmes adaptációját pedig 1990-ben mutatták be világszerte. Paul Sheldon (James Caan), a népszerű Misery Chastain-könyvek szerzője, Los Angelesbe igyekezve balesetet szenved a hóviharban, s arra ébred, hogy egy magát nővérnek bemutató negyvenes nő szívélyes társaságát élvezi. Bár a nő megmenti Paul életét, nem kell sok idő ahhoz, hogy a férfi azt kívánja, bárcsak életét vesztette volna a balesetben. 
Az Oscar-díjas Kathy Bates kapta a lehetőséget, hogy eljátssza Annie Wilkes-t, minden idők egyik legjobb horror karakterét. Annie elsőre gondoskodó, tisztelettudó, keresztény nőnek tűnik, aki jó időben jár jó helyen, s csak teszi, amit egy önzetlen ember tenne ebben a helyzetben. Ám ahogy a történet építkezik, úgy lesz egyre vészjóslóbb a nő viselkedése: gyorsan érik túlbuzgó rajongóból közveszélyes pszichopatává.
Megannyi jelenet árulkodik Kathy Bates átütő, hátborzongatóan zseniális performanszáról. A színésznő minden gesztusában rejlik valami új, valami izgalmas, és dermesztően eredeti, de mégis realisztikus. A néző teljesen átadja magát az borzongásnak: vajon hány Annie Wilkes járkál közöttünk a valóságban?! Bár Annie okos és mindig jól kigondolja a következő lépést, érzelmi labilitása és hiszékenysége meggátolja abban, hogy övé legyen az utolsó szó a fináléban. Mindenesetre egy biztos: az Oscar-jelölt James Caan által játszott figura emlékezetébe örökre beivódik Annie Wilkes vendégszeretete.
Az igazság az, hogy bármennyire is riasztó a szituáció, Bates képes arra, hogy szimpátiát váltson ki a publikumból és a magányos, traumatizált női alakot is bemutassa a horrorban. Annie tehát nem csak pszichopata gyilkos vagy halálosztó nővérke, de sok más is, például tehetséges szakács, öntudatos filmrajongó vagy porcelángyűjtögető. Wilkes nővér tehát széles érdeklődési körrel és sötét múlttal rendelkezik, s bár ezek a szegmensek nem kapnak nagy szerepet a filmben, Kathy Bates minden apró részletet megél a színen, s végtelen perfekcionizmussal, kidolgozottsággal hozza el a terrort. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése