2021. augusztus 22., vasárnap

Michael Clarke Duncan | "The Green Mile" (1999)

A Stephen King regénye alapján készült "The Green Mile" egy Louisiana állambeli halálsor szokványos mindennapjait fűszerezi meg misztikummal. John Coffey-t (Duncan) kettős gyermekgyilkosság elkövetése végett ítélik halálra, de gyorsan körvonalazódik, hogy Coffey más, mint akinek mondják, nem hidegvérű gyilkos, hanem jóakaratú csodatevő.
Bár Coffey-t tényleg a gyermekek holttestét magához szorítva találja meg a feldühödött tömeg, 1935-ben a kor rasszista szemlélete miatt a fekete férfi aligha kaphatott igazságos tárgyalást - ugyan erről nem tudósit a film, de vélhetőleg indíték és az ügy széles körüljárása nélkül, ránézésre ítélték halálra a férfit. 
Tekintélyparancsoló magassága és erős fizikuma miatt John-t elővigyázatosan fogadják a halálsor őrei, de ahogy megismerik, kiderül róla, hogy jámbor-természetű, s tetteit a jóindulat vezérli. A férfinak természetfeletti ereje van: képes betegségeket elnyelni, s kis állatokat feltámasztani. Hogy ezeken kívül milyen csodatevéseket tud, nem derül ki, de jó megközelítést prezentál a film: John maga sem tudja, honnan származik a képesség, s csodatételeiben inkább az ösztönösség, mint sem a tudatosság dominál. Van valami poetikus abban, hogy John Coffey az eszköz, ami által a jók életerőre kapnak, a rosszak pedig elnyerik méltó büntetésüket. 
Az Oscar-jelölt Michael Clarke Duncan karakterének gyermeki őszintesége mögött megingathatatlan és bölcs lélek lakozik. Duncan sohasem válik együgyűvé, mindig hihető a jólelkű mamlasz szerepében, s autentikus színészi játékával felejthetetlen alakítást nyújt a színen. Érthető, hogy a figura számára nehéz, már-már túláradó érzelmi béklyó a képesség viselése, s John nem akarja tovább hordozni a világ fájdalmát, mégis zavarja a nézőt, hogy a fantasy-dráma csak a publikum szemében szolgáltat igazságot a férfinak, s a főszereplők bűntudatának megjelenítésén kívül nincs különösebb reakció arra vonatkozólag, hogy ártatlan embert végeznek ki a halálsoron. 
A háromórás "Halálsoron" elsőrangú film, igazi csemege a műfaj kedvelőinek, nem hiába tartják a filmrajongók az alkotást az egyik legjobb Stephen King-es filmadaptációnak. Az összes színész a legjobbját mutatja (Duncan mellett a pszichopata őrt alakító Doug Hutchison hátborzongatóan ördögi játéka emelhető még ki), s a történet nem csak a börtön életét vagy a varázslatot hozza elénk, de egy férfi igazságtalan meghurcolását, a rasszizmus kérdését is, ami magában foglal egy mélyebb ívet a már így is tartalmas és különböző emberi sorsokat felvonultató sztoriban. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése