2021. augusztus 29., vasárnap

Molnár Piroska | "A nagy füzet" (2013)

"A nagy füzet" 2013-as magyar-francia-német-osztrák dráma, amit hazánk a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is benevezett. Bár a komoly hangvételű filmet végül nem jelölte az Amerikai Filmakadémia, a kilenc esélyes közé így is bejutott. Szász János filmjének központjában a háború áll - az alkotás egy család történetét mutatja be. Két iker fiú (Gyémánt László & Gyémánt András) a háború súlyossága miatt nagymamájuk otthonába kényszerül. A fiatalok kapnak egy füzetet, amelybe apjuk kérésére leírják a mindennapjaikat. A film nagyon meghatóan dolgozza ki ennek a naplónak a részleteit, amelyek meg is elevenednek a filmvásznon.
A fiúk mellett a nagymama kapja a harmadik legnagyobb szerepet. A "nagyanya" – ahogyan a srácok is hívják – szerepét Molnár Piroska játssza el. Az asszonynak nincs konkrét neve a filmben, az előbb említett jelzőn kívül "boszorkaként" és "gonoszként" emlegetik a nőt. Az ikrek még a háború alatt is mindennap tanulnak, Bibliát olvasnak, fejlesztik magukat. A nagymama stílusa és viselkedése nehézzé teszi az életüket. Az öreg nő "szukafattyaknak" hívja őket, dolgozniuk kell, különben kizárja a gyerekeket a házból és nem kapnak enni sem.
A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska hideg karaktere megdöbbentő lehet a nézők számára. A fiúk felé mutatott attitűdje ijesztő és szomorú is egyben. A gyerekek látogatása váratlanul éri az idős asszonyt, de nem is akar alkalmazkodni hozzájuk. A figura ellenszenvének nincs igazi oka, talán a lányával kapcsolatban érzett dühöt próbálja stimulálni a két ártatlanon. Persze ezzel csak árt a fejlődésüknek. 
A veterán színésznő, akit 2011-ben a Nemzet Színészének is választottak, jelenleg is aktívan űzi színészi karrierjét. Rengeteg filmben és sorozatban nyújtott maradandó alakítást ("Indul a bakterház" - 1980; "Sose halunk meg" - 1993;  "Tüskevár" - 2004; "Munkaügyek" - 2012-2017; "Liza, a rókatündér" - 2015; "Keresztanyu" - 2021-), sőt színházi rendezőként is kipróbálta magát. 
Piroska élethűen ábrázolja a barátságtalan, kőszívű nagymama karakterét. Véleményem szerint nehezebb olyan szerepet előadni, ahol negatív hőst kell játszani, hiszen az ehhez hasonló szerepek lelkileg is sokkal többet kívánnak meg az adott művésztől. Piroska ebben az alkotásban is bizonyítja, hogy nem hiába tartják Magyarország egyik legsokoldalúbb színésznőjének, hisz egy ilyen rideg, utálatos figurát is magáévá tud tenni. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése