2021. szeptember 11., szombat

Kristoffer Joner | "Bølgen" (2015)

Norvégia első katasztrófafilmje az ország területén veszélyt jelentő hegyomlásra és az ebből kerekedő cunami kockázatára hívja fel a figyelmet, miközben hollywoodi filmbe illő látványvilággal és sablonos túlélőtörténettel szórakoztatja a közönségét. 
Kristian Eikjord (Joner) geológus utolsó napját tölti munkahelyén, mielőtt egy nagyobb városba költözne családjával. A férfin látszik, hogy szereti a munkáját, komolyan is veszi azt, pont ezért nehezen engedi el a gyeplőt, indul útnak az új élet felé. Indulás előtt nem sokkal a férfi fura földtani változásokat vesz észre, amelyek később óriási szökőárral sújtják a környéket. 
A norvég Kristoffer Joner több, mint húsz éve dolgozik színészként norvég és amerikai filmprodukciókban. Feltűnt többek között a "Villmark" (2003); "Dead Snow 2: Red vs. Dead" (2014) és a "The Revenant" (2015) című alkotásokban is. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is felterjesztett katasztrófafilmben Joner az egyik főszerepet alakítja.  
Azzal alapvetően nincs gond, ha valaki nem tud sok karizmát belecsepegtetni az alakításába, ha a forgatókönyv és a film dinamikája segíti a boldogulását a filmvásznon. Itt viszont Joner részéről a hétköznapi megjelenés, az egyféle arckifejezés és a film közepétől szembe lógó haj aligha hozza lázba a nézőt. A heroikus családapa egyszemélyes mentőakciója tipikus amerikai megoldásnak látszik, Kristoffer Joner pedig semmivel sem próbál többet mutatni annál, mint amit a rendező kér tőle.
A nemzetközi címén "The Wave" egy intenzív jelenetsor kivételével a hagyományos katasztrófafilm-sémát láttatja a színen, viszont sokkal kevesebb benne a kiugró jelenet, ami unalmassá, szürkévé teszi a filmes élményt. ★★☆☆☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése