2021. november 20., szombat

Edward Norton | "Birdman" (2014)

A díjnyertes "Birdman" egy a szakmából lassan kiöregedő színészről szól, aki nehezen viseli, hogy eljárt felette az idő. Utolsó próbálkozásként egy új színházi darabbal kísérli meg felhívni magára a figyelmet, de semmi sem alakul úgy, ahogy eltervezte, így egyre inkább magával ragadja a téboly. 
Amikor egy szerencsétlen baleset miatt kiesik az egyik színész a főpróba előtt, az egykori szupersztár Riggan Thomson (Michael Keaton) azért lobbizik, hogy Mike Shiner (Norton), a feltörekvő tehetség váltsa kollégáját, ám a közös munka problémásra sikeredik. Mike ugyanis szereti felrúgni a szabályokat, s azt tenni, amit ő szeretne a színpadon. A két ripacs versengése az egész történeten végig vonul. 
A háromszoros Oscar-jelölt Edward Nortonnak jól áll a hangos, rámenős figura. Olyannyira magáévá teszi a szerepet, hogy Keaton sem tud levegőhöz jutni mellette. Norton spontán tűz, ami felégeti maga körül a színteret. A színész egyetlen apró hibája, hogy míg magabiztos karakterével bátran mutat be a kötelezőnek, igazán nem tudja öntudatra ébreszteni Mike-ot, aki megmarad a felszínen és sohasem veszi észre magát a sztoriban. 
A legjobb film Oscar-díját elhódító alkotás a színfalak mögé kalauzolja a nézőt, de talán túlságosan leragad a kevésbé elsöprő főszereplő személyes dilemmájánál, ahelyett, hogy a Broadway életét helyezné előtérbe és a dolgozó aktor-archetípusokat jelenítené meg a színen. Utóbbi ötletből lehetett volna mesterművet alkotni, a tényleges elképzelésből nem sikerült. ★★★★☆

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése