2021. november 15., hétfő

Ruth Negga | "Passing" (2021)

A Golden Globe-jelölt Rebecca Hall bemutatkozó filmes rendezésében két régi gimnáziumi barátnő fut újra össze egy New York-i étteremben, ami megannyi lavinát indít meg. Reenie (Tessa Thompson) és Clare (Negga) meglepetésekkel teli találkozásának első perceiben még ők sem gondolják, hogy e véletlen egyúttal sorsukat is megpecsételi. 
A félvér Clare Bellew fiatal korától kezdve fehér-bőrűnek adja ki magát, hogy több lehetőséghez jusson az életben. Olyan jól sikerül álcáznia bőrszínét, hogy mindenkit megtéveszt maga körül, köztük férjét, John-t (Alexander Skarsgård) is. Reenie-vel való újbóli kapcsolatfelvétele azonban felnyitja a szemét: nem boldog annyira, mint gondolta; szabadságra vágyik, - hogy ismét önmaga legyen.
Az Oscar-jelölt Ruth Negga aligha okoz meglepetést azzal, hogy felvillanyozza a színt kifejező szemeivel és átélt alakításával, láttunk tőle hasonlóan lebilincselő performanszt a "Loving" (2016) című drámában. Clare szerepében Ruth képes arra, hogy harsány színészi technika nélkül mutasson be egy olyan nőt, akiben a gyermeki én vágyai és egy felnőtt nő meghasonlása keveredik. Bár kolléganője, Tessa Thompson végig kiváló, sőt, a magyar címén "A látszat ára" legjobb alakítása is az ő nevéhez fűződik, végig érezni lehet, hogy Negga hiányában nem teljes a történet. Reenie és Clare összefutása szolgáltatja a kiindulópontot, ez alapozza meg a sztori hangulatát, így tehát főleg akkor dinamikus a dráma, amikor mindkét hölgy jelen van, és reakció reakciót követ. 
A "Passing" topikja provokatív, kivitelezése mégsem esik a jó ízlés határán kívül, hisz nem a megbotránkoztatás a célja, csupán emberi sorsokat kíván prezentálni, ami szorosan összefügg ezen egyének döntéseivel. Nem vagyok goromba, ha az írom; a film nem nagy szám, de a bevállalós rendezés és a két említett színésznő játéka mindenképpen eredetivé teszi az alkotást az idei filmes termésben. ★★★★★

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése